HITTA RÄTT TAKLAMPA

måndag, oktober 15, 2018 0 12

I samarbete med Lamp24

 

 

 

 

Fortsätter med tema belysning här på bloggen och i samarbete med Lamp24.se vill jag tipsa om hur man ska tänka när man väljer sin takbelysning i vardagsrummet.

Allmänljuset. Det är praktiskt att kunna välja starkt allmänljus ibland, om vill kunna se smutsen i hörnen när man städar även en mörk vinterdag. Då kan det vara skönt med dimmers kopplade till takbelysningen som man kan vrida upp till max. Man kanske även vill kunna arbeta i sitt vardagsrum och då är det viktigt med bra belysning.

Utgå från takhöjden. Vill man ha kristallkronor eller andra hängande lampor har man stora möjligheter om man har högt i tak, medan vid lägre takhöjd är möjligheterna färre. Har man lågt i tak kanske man till och med ska välja lampor som riktar ljus uppåt för att skapa rymd.

Vi har 2.40 i takhöjd, vilket är tämligen lågt tycker jag, men ändå en standardhöjd. Kan sakna vår lägenhet i stan otroligt mycket ibland, som hade över 3 meter och med vackra stuckaturer och takrosetter. En speciell känsla i de där sekelskifteshusen, som vårt 80-talsradhus aldrig kan få, även om det är charmigt på sitt sätt.

Vi är på jakt efter en taklampa att ha över vårt stora matbord i vardagsrummet och det är just takhöjden som gör valet lite svårt. Jag vill gärna ha en pendel av något slag, alltså en hängande och inte en plafond, men den får inte hamna i ögonhöjd när man sitter kring bordet. Den får heller inte sitta för högt upp mot taket då det kan se konstigt ut och det finns faktiskt ett så kallat gyllene mått som säger att en lampa ska hänga 55 cm ovanför bordsskivan.

Det finns också en rekommendation som säger att har man ett bord som är längre än 190 cm (vårat är 270 cm) så bör man ha minst två lampor, men då kanske med lite mindre spridning och storlek på lampan. Viktigast är dock just ljusspridningen, och har man tex en traditionell takpendel som enbart lyser neråt är det kanske viktigare med två lampor än om har en armatur med flera riktbara spottar eller en stor lampa som är mer som ett konstverk (likt vår på bilden).

 

Viktigast i vårt val är nog att den ska passa fint ihop med lampan över soffbordet då matplatsen är en del i samma rum och lamporna kommer hänga med endast några meter emellan, utseende framför funktion helt enkelt.

 

Hur väljer ni?

12

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.