ATT INTE MÅ 100

lördag, oktober 10, 2015 22 15

 

 

 

Hej vänner.

 

Jag känner mig inte riktigt bra. Inget jätteallvarligt egentligen, tror jag inte iaf.

Ni som har följt mig lite längre vet att jag har lite problem med hälsan, av olika slag. Magen är väl största problemet, med min endometrios och IBS/IBD. Jag har ont i äggstockarna, höfterna, tarmarna och kring en del övriga organ. Smärtan gör att jag ständigt spänner mig i kroppen vilket i sin tur förmodligen har lett till den migrän jag relativt ofta lider av.

Inte nog med det så fungerar inte min köldkörtel som den ska, den tillverkar för lite hormoner och det kallas hypotyreos. Man har låg ämnesomsättning och kroppen går på lågvarv. Den vanligaste orsaken till det är att det egna immunförsvaret angriper köldkörteln och förstör körtelvävnad. För detta behandlas jag med Levaxin.

Denna veckan började med att jag fick otroligt känsliga ögon, mer än vanligt (har alltid haft känsliga med rinn osv.), de är extremt torra, det svider som tusan och hela ögongloben smärtar. Trots att jag lagt mig i tid och fått bra sömn (för att vara mig) så har det inte gått över.

Får blunda längre stunder hela tiden och har ögondroppar, men upplever att de inte hjälp så mycket..

Nu funderar jag på om jag måste justera min Levaxin-dos igen, var ju inte alls längesedan, men det kan ju förändras fort vad jag förstått. Min moster som lider av samma sjukdom har också haft problem med ögonen men undrar om det är relaterat? Trötthet, frusenhet, torr hud och koncentrationssvårigheter är annars de symtomen jag lider av värst.

Har någon utav er problem med köldkörteln, känner ni någon som har det och vilka symptom har ni/de i så fall haft?

Jag blir tokig på att det alltid ska vara något fel på mig.

Hoppas ni inte tycker det är alltför deppigt att jag delar med mig av detta, så skönt att skriva av sig lite ibland, och detta är ju i allra högsta grad en del av mig, mina dumma krämpor..

Kanske vill någon av er berätta om något ni lider av som ni tycker är jobbigt, finns ju massvis med s.k dolda sjukdomar som begränsar livet och som man kan behöva prata om.

Man kan kommentera anonymt om man vill, eller också maila mig om ni känner att ni har något ni vill dela med er av.

Jag mår liite bättre idag, skönt. (Kanske kan det vara ett dumt virus bara?)

På måndag blir det provtagning iaf.

 

 

 

 

Mina barn, min hund, min familj, de som får mig att må allra bäst.

 

 

Nu hoppas jag att ni alla får en riktigt skön helg, ta hand om er. Själva ska vi till goda vänner ikväll, och mysa, hoppas ögonen är på humör.. 😉

Jag ska vila här hemma innan, medans resten av familjen åker iväg på kusinkalas.

 

 

Kram!

 

 

Ps. Om det är så att jag glömt svara på någons mail eller så får ni gärna maila igen. Får ganska många och en del försvinner tillslut så långt ner i listan att jag inte riktigt hittar dem. Inte meningen att verka oförskämd, bara glömsk och förvirrad ibland..

15
22 Comments
 • Kristin
  oktober 10, 2015

  Krya på dig fina Catta, starkt att du vågar dela med dig. Hoppas du får svar på dina prover.
  Ha en fin helg med familjen??

  Kram K

  • Catta
   oktober 10, 2015

   Tack snälla, och vad bra att du tycker det 🙂
   Tack detsamma!
   Kram

 • Jennie
  oktober 10, 2015

  Känner igen mig i den där känslan, det är trist att aldrig känna sig riktigt hundra. Man lär sig ju att leva med det eftersom det är just mitt ”normaltillstånd” men visst slukar det energi ibland.
  Det verkar vanligt med sköldkörtelproblem hos kvinnor, det är trist förstås men kanske det gör att det kommer bättre behandling? Man kan ju hoppas! Kram och ha en fin helg<3

  • Catta
   oktober 10, 2015

   Ja men visst är det frustrerande, särskilt när man annars känner sig som en stark, positiv och levnadsglad människa. Fattar inte varför min kropp bråkar med mig..
   Precis som du säger så vänjer man ju sig vid att alltid må lite, eller ganska dåligt, vårt ”normaltillstånd”. Ska inte behöva vara så tycker jag.

   Nu vet ju inte jag vad just du lider av (hypo du med?) men jag hoppas verkligen du blir bra!
   Kram och tack detsamma!

 • Tina
  oktober 10, 2015

  Hej! Jag har också hypotyreos, har ätit Levaxin i 3,5 år och sedan 1 år tillbaka kombinerar jag det med Liothyronin. Jag har sedan jag började med medicinen aldrig blivit helt 100% bra, det går lite upp och lite ner. Därför testar jag o läkaren nu Liothyronin (googla den medicinen, är ganska nytt o inte alla läkare som är uppdaterade). Jag har som nån skrev ett ”normaltillståndet jag vant mig med” men som inte är friskt. Stor trötthet, torr hud, torra ögon, svårt att byta fokus snabbt dvd titta på nåt nära o sen titta längre bort, halsont, nattsvettningar, mentalt lätt nedstämd, får lätt magkatarr, blodsockerfall om jag slarvar liiite med maten, stor hunger, ofta jätteont i huvudet (dock ej migrän). Listan kan nog göras längre:( Jag jobbar heltid och fixar jobb, hem o hund. Men i perioder är det typ allt och det känns hemskt att det ska vara så.

  Det blev en lång kommentar, men ville liksom visa att du inte är ensam. Jag har lärt mig att man måste tjata på vården när man har hypo, läkarna vet nästan ingenting om vår sjukdom och sjukdomen varierar mycket från individ till individ. Hoppas du får hjälp av din läkare och jag hoppas du mår bättre snart! Kram

  • Catta
   oktober 10, 2015

   Det ska jag fråga läkaren om nästa gång vi ses efter provsvaren, tack för tips.
   Det går upp och ner hela tiden för mig med, mycket frossa, däremellan svettattacker, yrsel, minnesluckor etc etc.. Håret är katastrofkvalitet, huden likaså..

   Glad för din långa kommentar, uppskattar väldigt mycket att du tog dig tid att skriva!
   Hoppas du kommer på banan helt du med, vi får kämpa på!

   Kram

 • Hanna
  oktober 10, 2015

  Vad jobbigt att känna att det ”alltid” är något om inte känns ok. Tar Mycket energi förstår jag. Jag har (peppar peppar) alltid varit väldigt frisk av mig och hoppas att de får fortsätta så. Men hoppas att du får bra hjälp och kan lyckas få i ordning på din besvär.
  Kul med tävling!
  Om jag skulle vinna så skulle jag köpa den babyblå bebisfilten.
  Vi väntar tillökning i Januari och de såg ut som att det var en liten pojke där inne i magen. Det mesta vi har sen tidigare är rosa så det hade jag nog valt. Finns så mycket fint på Tinyroom. Jag skulle lika gärna kunna välja de gråa snygga påslakansettet, eller någon snygg förvaringsmöbel ( behövs ju alltid).

  Kram på dig!

  • Catta
   oktober 12, 2015

   Hej Hanna!

   Tack för omtanken och kul att du vill vara med och tävla! Får jag be dig om att skriva en kommentar under själv tävlingsinlägget, så jag inte tappar bort dig.
   Kram

 • Annie
  oktober 11, 2015

  Oj vad många vi är där ute som kämpar på i det tysta! Orkar inte riktigt gå in på mina symtom, men känner igen mig i den där känslan av att aldrig känna sig riktigt frisk.?Ofta har jag svarat att det är bra när omgivningen frågat hur jag mår, fastän det inte är sant. På något konstigt sätt känner jag mig ”misslyckad” och gnällig om jag skulle berätta varje gång jag inte känner mig helt hundra i kroppen. Ja, ja, som tur är har jag längre perioder då jag faktiskt känner mig som vanligt nu för tiden än för något år sen. Så det faktiskt kanske blir bättre! Hoppas du också får ordning på din hälsa och får känna dig bättre och bättre! Kram?

  • Catta
   oktober 13, 2015

   Hej Annie,
   Det är verkligen jättejobbigt med dessa osynliga sjukdomar, många har svårt att förstå när det inte syns, vilket är jobbigt de dagar man mår som sämst. Jag kan ha svårt att avgöra när jag ska stanna hemma och så, går oftast och jobbar trots att jag nog egentligen inte orkar. Sitter och har fruktansvärt ont utan att säga något. Sätter på ett smile och bara sväljer..
   Härligt att det blivit bättre för dig!
   Tack för dina rader..

   Ta hand om dig, kram

 • Sonja
  oktober 11, 2015

  Kommer din endometrios i skov, eller har du det varje månad? Förra hösten hade jag varje månad i samband med mensen de smärtor du beskriver. Smärta över hela buken, som varken är mensvärk (fast det har man ju med) eller vanligt magont. Jag kan knappt röra mig när det är så. Mellan de månatliga fortsatte magontet som med mer karaktär av IBS. Sen hade jag det ett par ggr i vintras/våras, men ta i trä, har inte haft så på ett tag nu. Varje gång jag känner av magen blir jag jätte orolig! Vad gör du åt din endometrios?

  • Catta
   oktober 13, 2015

   Lider av endon i princip dagligen, men mycket värre vid mens och framförallt under ägglossning (rena helvetet).
   Är opererad för endon, och har avlägsnat en massa sammanväxt vävnad. Livmoder var sammanväxt med äggledare, äggstockar och tarm. Äggledarna fick opereras bort, så barnen har vi fått med hjälp av IVF. Jag har stora ärr på livmodern och sammanväxningarna fortsätter. Måste göra en hysterektomi inom hyfsad snar framtid, vilket jag fasar för.
   Har man stora besvär med sin endo bör man äta minipiller el liknande för att utesluta både ägglossning och mens, säger mina läkare.

   Ta hand om dig och sök hjälp för dina besvär!
   Kram

 • Jonna
  oktober 11, 2015

  Så tråkigt att du inte känner dig 100% hoppas sannerligen på att du lyckas få rätt på det tillslut. Jag har också underfunktion i min sköldkörtel (diagnostiserad Hashimotos thyroiditis) men har endast haft milda symptom, såsom frusenhet och då särskilt händer och fötter. Äter levaxin (12mg/dag) och mår precis som vanligt dock är mina prover betydligt mer normala nu än när jag började med behandling.

  Oklart i ditt inlägg hur länge du har haft problem med din sköldkörtel eller vad som har testats, men med tanke på att du har närstående som har liknande problem så misstänker jag att du har bra koll på vad som bör besvaras av din läkare. Påpekar endast detta eftersom vissa läkare dessvärre skippar att kontrollera T3/T3 fritt, T4/T4 fritt, antikroppar (TPO & TgAK), binjurarna (kortisol) och istället endast baserar diagnos på THS resultatet. THS är givetvis viktigt, men det räcker inte för fullgod diagnos. Håller tummarna för att det kommer att lösa sig för dig! 🙂

  • Catta
   oktober 13, 2015

   Jag har behandlats med Levaxin i ca två år men det går fortfarande väldigt upp och ner. Just nu står jag på 75mg/dag men är fortfarande under utredning.

   Tusen tack för att du skrev.
   Ta hand om dig!
   Kram

 • Ellinor
  oktober 11, 2015

  Hej
  Vill skicka värme och omtanke. Det är förjävligt att aldrig känna sig riktigt bra och frisk, att kämpa mot symtom som platsar inom flera olika diagnosspektra och inte riktigt känna att man får hjälp. Mycket ska göras, mycket vill man göra och ofta upplever jag att det inte anses vara riktigt ok att må dåligt. Den är tuff att handskas med.
  Styrka och kärlek till dig!

  • Catta
   oktober 13, 2015

   Tack snälla du, din omtanke värmer!
   Kramar

 • Frida
  oktober 12, 2015

  Hej C,

  Jag är Levaxin patient sen snart 6 år. Fick diagnos vid graviditet. Kändes som jag hade en potatis i halsen hela tiden….nu med så fort jag pratar om det 🙂

  Har alltid haft kalla händer, lite frusen. Jag är inte direkt tjock men har svårt för att gå ner i vikt…kroppen är SEG.

  När jag läser alla andras symtom så tänker jag aha det känner jag igen. T ex känslighet i ögonen ibland men ingen läkare har nånsin gett mig särskilt bra svar på vad vad man kan känna med denna nedsatthet i köldkörteln, så jag har inte kopplat ihop det.

  Jag tar min tablett varje morgon och tänker inte mer på det. Gick ner på eget bevåg förra vintern då jag kände mig helhispig inombords. Från 100 mg till 75 mg och mår mycket bättre av det. Med 100mg kändes det som det rann stress inombords hela tiden…det kanske det gjorde också men jag kände inte igen mig själv. Man vill ju bara vara stabil och frisk.

  Hoppas rätt dos kan hjälpa dig. Bästa Hälsningar Frida

  • Catta
   oktober 13, 2015

   Har också problem med/i halsen, jobbigt som tusan ibland. Har du struma med då, förstorad köldkörtel? Kanske behöver ta bort en bit isf.
   Man kan har hur många symtom som helst har jag förstått, svårt att avgöra vad som hör till vad.. frustrerande!
   Men du kollar dig väl ibland? Det kan ju försändras så ett blodprov bör tas minst en gång om året iaf.

   Lycka till med hälsan i fortsättningen och tusen tack för dina rader.
   Stor kram

 • Ekenäsliv
  oktober 12, 2015

  Hej sötnos <3
  Va bra att du delar med dig tycker jag.
  Min mamma har samma problem och det går verkligen i vågor.
  Jag ska faktiskt få henne till att börja med Aloe Vera dryck för att iaf prova om det lindrar magproblemen något…

  Jag är inte heller särskilt stabil av mig… Det är som en berg-och-dalbana… O jag hoppas verkligen att jag inom en framtid kan gå ner i tid något, för det tär att jobba 100%…

  Men du är alltid så omtänksam och godhjärtad i allt du skriver och sprider sån värme.
  Ser så fram emot att träffa dig!
  Va rädd om dig!
  Kramar Anna

  • Catta
   oktober 13, 2015

   Hej finis,
   Bara några dagar kvar nu, woop woop!
   Jobbigt som fan med alla dessa hormoner som man antingen har för mycket eller för lite av, skit.
   Fattar inte hur du pallar 100% efter allt du varit med om, ta hand om dig!
   Jag jobbar 80%, hade inte pallat en procent mer. Vill gå ner mer.. får se om möjlighet finns så småningom..

   Tack vännen, detsamma!!
   Kram kram

 • Mickan
  oktober 13, 2015

  Hej fina! Du är inte ensam, jag lider också av hypotyreos och typen Hashimotos. Känner så igen mig, hos er alla som har denna sjukdom, och ville kika in och ge lite varma kramar till er alla! 🙂 Jag fick tipset av min läkare att ta selen varje dag, dock inte samtidigt, då man har Levaxin. Jag bor i Finland och här heter medicinen Thyroxin istället, men det är samma verkningsämne. Sen har jag också läst att Magnesiumcitrat skall vara bra. Sen har jag också förstått att Jod är nåt man borde ha lite koll på också.. Finns ju massor att läsa på nätet om just detta, så läs lite och ta upp sånt som passar in på dig med din läkare nästa gång. Det är mitt tips! Många kramar Mickan

 • Malin Svensk Björck
  oktober 14, 2015

  Hej!
  Jag har underfunktion i sköldkörteln och för det har jag i flera års tid ätit både levaxin och liothyronin.
  Bara levaxin hjälpte inte mig och det tog ett tag efter att jag börjat med liothyronin innan det blev bättre.
  Men svårt för mig att säga om det hjälper helt hundra då jag är multi sjuk.
  Har EDS, (en ovanlig genetisk bindvävssjukdom,).hjärtproblem, endometrios (opererat bort livmodern), migrän, IBS, skadat knä och eventuellt ME.
  Men bättre blev jag helt klart och jag har känt att jag blivit sämre när det varit dags attöka dosen av antingen levaxin eller liothyronin.
  Det är bara att kräva att få testa liothyronin. Man märker snabbt om den inte hjälper eller om man har för hög dos. Den har kortare halveringstid än levaxin.
  Liothyronin hjälper ju till att omvandla levaxinet i kroppen. För vissa av oss har problem med det.
  Lycka till och pigga på dig!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.