GODASTE SAFFRANSBULLARNA

onsdag, november 10, 2021 2 0

God kväll!

Nu är det väl ändå ok att börja med advent/lusse/julbak eller hur! Det tycker iallafall jag så i helgen tänker jag baka och fylla frysen med saffranssnurror med mandelmassa, de är så sjukt goda och här får ni receptet:

SAFTIGASTE SAFFRANSSNURRORNA

.

Du behöver: 3 kuvert saffran, 2-3 msk cognac, 50 g jäst, 5 dl röd mjölk, 1 1/2 dl strösocker, 1 tsk salt, 12-13 dl mjöl, 150 g smör kylskåpskallt.

Fyllning: 300 g rumsvarmt smör, 1/2 dl vaniljsocker, 250 g mandelmassa.

.

Gör så här: Blanda saffran med cognac och låt det stå 30 min. Smula ned jästen i en bunke och värm mjölken till 37 grader. Häll lite mjölk över jästen och rör så att jästen lösts upp. Tillsätt resten av mjölken. Blanda ner socker, saffran, salt och nästan all vetemjöl. Knåda degen tills den blir smidig. Hyvla i smöret, lite i taget. Fortsatt knåda tills allt smör arbetats in i degen. Degen ska vara klibbig men inte kladdig. Låt degen jäsa under en bakduk i 40 min. Fyllning: blanda alla ingredienser. Tta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut till en rektangel och bre på med fyllning över hela. Vik dubbel och skär 2 cm breda remsor och snurra ihop till nystan. Låt bullarna jäsa på plåtar med bakplåtspapper i 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ihop ägg, lite vatten och lite salt och pensla bullarna noga. Strö över mandelspån och grädda sen bullarna i mitten av ugnen i 8-10 min. Pudra över florsocker innan servering (det gör du alltså efter du tinat bullarna om du fryser in dem)

Har ni några favoritrecept när det kommer till lussebullar och liknande som passar advent och jul får ni gärna dela med er av dem 🙂

KRAM

0
2 Comments
  • Britta
    november 11, 2021

    Åhhh det ser magiska ut! Måste testa baka dem men hur gör jag själva nystanet?? Kan du filma och lägga upp det?

    Stort tack!
    Mvh Britta

    • Catta
      november 14, 2021

      Sök på kanelsnurror eller liknande på youtube eller pinterest så får du upp massor med alternativ, det är busenkelt!
      Jag brukar vika den utkavlade degen med mandelmassa på och sedan skära dem i byxben om du fattar, så snurrar jag bägge byxbenen och sen runt som ett nystan. Svårt att förklara men ska visa så småningom, googla så länge 🙂

      Kram

Lämna ett svar till Britta Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.