LIVETS GODA, AVENBOKEN & INSPIRATION

tisdag, augusti 13, 2019 2 6

Igår var det måndagsmix och idag blir det tisdagsmix smått & gott från trädgården och följtips på instagram.

I år har vi tyvärr inte odlat så mycket som vi gjort tidigare år utan har i princip bara tomater att plocka av, morötterna tog sig inte så bra och potatis satte vi aldrig. Inte ens sallad och rädisor som är så lättodlat blev det..

Men egna tomater är inte fy skam och särskilt de gula är fantastiska! Har inga stora varianter i år utan små och mellan, älskar när man kan äta dem som karameller.

Mynta har jag i en ensam plåtkruka, sprider sig så mycket annars, och den använder jag mest i drinkar som Hugo tex men också i kalla typ yoghurt-såser, namnam.

Fikonträdet som jag trodde dött har tagit sig bra men fikonen är på tok för små för att hinna bli mogna, de kommer trilla av när kylan kommer tror jag tyvärr. Bättre lycka nästa år säg!

Sen har vi avenbokshäcken, åh vad det tar emot att knipsa på den men det lönar ju sig i längden då jag vill ha den smal men tät. Jag började med att ta in varje sidogren så det bara var ca 7-10 cm kvar på dem ut från stammen så att säga, kortast upptill och längre nedtill så det liksom blir lite konformat.

Sen fortsätter jag så på varje nytt skott, låter dem växa ut en bit och sen knipsar jag av dem och låter ca 2-3 blomskott sitta kvar. Obs! Man klipper bara avenboken under jas-månaderna.

Yes den är ganska tanig nu, men kommer bli hyfsat tät redan nästa år tror jag.

Ovan ser ni ganska tydligt hur nya skott håller på att växa ut och på så sätt förgrena sig snabbt.

Ni kanske tycker detta är skittråkigt haha, men man vet aldrig om någon är i häckplanterar-tagen, och jag är typ besatt av att gå ut och kolla hur mycket vår har växt varje dag haha. Knäpp jag vet, men jag längtar såååå efter insynsskydd mot grannarna och känslan av ett grönt rum på vår baksida.

När vi ändå snackar trädgård så måste jag tipsa om drömmigaste trädgårdskontot! Nämligen Ulrika Grönlund.

Jag menar, spana in orangeriet!!

Så jädrans snyggt så jag står nästan inte ut med att se det för jag är så avis haha. Future goals säger jag bara. Här på radhus-täppan lär det inte bli nåt växthus eller orangerie men köper vi en dag en vill så SKA jag ha det. Punkt.

Ni då? Har ni eller drömmer ni om växthus? Gillar ni att plantera och ha er eller är det typ det trökigaste som finns? Jag har en vision om att bli en trädgårdsgumma, men det är rätt långt dit inser jag när jag kollar ut över vår trädgård hahaha.

Mysigt och rogivande att gå och påta och rensa mm tycker jag, inom rimliga gränser förstås..

Trevlig kväll!

6
2 Comments
 • Malin
  augusti 14, 2019

  Ååååå tack så mycket för ditt tips, vilken underbar trädgård. Jag dog lite. Ang din häck, jag följer den med lika stor spänning som dig… Vi eller jag ska jag väl säga skulle vilja ha en häck mot våra grannar som dels har världens fulaste staket och en bod på gården som man ser från vårat soldäck, ser för taskigt ut 🙂 Jag funderar på vilken häck vi borde sätta upp och din häck verkar vara ett superalternativ för oss/mig 😉
  Tack för inspo,idag klickade jag hem den fina fuskpälsen och mössan.
  Ps. Kan inte komma in på din insta, länken fungerar inte….
  / Malin

  • Catta
   augusti 15, 2019

   Å va roligt att du gillade tipset, ja visst dör man lite😍 Och superkul att du uppskattar häck-uppdateringar också, ska visa ”helbild” framifrån också så du ser tydligare. Vi har också problemet med ett fult staket som vi vill dölja 😉

   Tack för att du kikar in och jag ska kolla det där med instalänken.
   Kram!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.