LILLA AMSTERDAM

tisdag, november 24, 2020 2 0

God kväll!

Ville bara kika in med några bilder på min fina lilla julby, kompletterade med två nya hus i år, de två längst till vänster. De är ju underbara och ljuset när man tänder dem är smått magiskt faktiskt.

Minns hur avis jag var på de barndomsvänner som hade en sån där kyrka som både hade speldosa och kunde tändas, väldigt väldigt fint, det är ett sånt där starkt minne som jag plockar fram i tanken varje år vid den här tiden. En av mina bästisar bodde rakt över ängen från mig, i ett gammalt hus och jag kan riktigt höra mina dundrande steg i hennes trappa upp till övervåningen där hon hade våningssäng och vi låg i varsin slaf, och hon hade den där kyrkan varje jul.. Vi lyssnade på Carola, Lili & Sussi, Anki Bagger och Michael Jackson på kasettband. Det var tider det alltså haha. Vi var väl runt 8-12 år den tiden i slutet på 80 början på 90-talet.

På dagen ser husen annorlunda ut, men inte mindre fina för det, krispigt vintervita med lite grönt bakom som jag tagit in från en dunge nära oss.

Nu ska jag och barnen snart sätta oss med Ebba i bilen bort till fotbollsplan där Valentin ska träna 18:30-20 som han göra två vardagar i veckan (däremellan handboll) och på helgen är det också både handboll och fotboll lördag söndag. Ganska mycket för en 10-åring, och nu börjar även futsal inomhus en gång i veckan.

Inez har gymnastik på lördagar och handboll på söndagar, så inget på vardagarna än för henne, lite skönt haha, man gör ju inget annat än att skjutsa, rodda och tvätta träningskläder typ. Någon som känner igen sig?

Pjuh.

Väldigt kul är det även om det kan kännas för mycket ibland. Idrott är superviktigt för barnen, något alla ska ha möjlighet till.

Finns ju såklart mycket andra toppenintressen och aktiviteter också, men att hålla på med ”gaming” som många barnen sitter med upp till 8 timmar (som man hör) per dag är inget alternativ för våra. Riktigt riktigt orolig för våra barn framtid, min son har ganska många med problem i bara sin klass, som han själv kallas spelberoende och läraren har problem med att mobiler används trots förbud på skolans område, blir tokig. En del föräldrar verkar inte bry sig alls, finns inga gränser när det kommer till våldsspel osv. En barn som spelar flera timmar om dagen får inte en normal utveckling och det måste tas på allvar.

Ja nu blev det ett litet sidospår här men det har verkligen spårat för en del, bara det språket jag hört på sonens skolgård, herregud.. Jag är inte den som håller truten utan jag både säger till andras barn och meddelar föräldrar, jag är av den åsikten som det gamla afrikanska ordspråket lyder ”it takes a village to raise a child” och jag kommer aldrig hålla truten eller sluta bry mig om andra.

Hur tänker ni kring detta?

Avslutar med en bild på kanalhus från Amsterdam som inspirerat till porslinshusen.

Bild lånad från flyg.nu

Kram

0
2 Comments
 • Anette B
  november 24, 2020

  Dom där husen är för fina, får nog köpa ett par till.

  Inget spelberoende på datorn här för mina barn men min 14- årige son sitter så enormt mkt med mobilen så jag blir T O K I G. Ändå spelar han både fotboll o innebandy tack o lov.

  Kram
  Anette i Lidköping

 • Elin
  november 27, 2020

  Hej! Vilken mysig blogg du har, första besöket för mig här.
  En fråga; vart kan man köpa de fina julhusen? Otroligt stämningsfullt❤️🙏
  Kram Elin

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.