HEJ FRÅN ÖVERVÅNINGEN

söndag, oktober 20, 2019 1 18

Innehåller annonslänkar

Body med puffärm från H&M, byxor med flare från Gina

God morgon!

Smet iväg upp hit till sonens rum för att kolla på nyhetsmorgon, men det dröjde inte länge förrän jag blev bortföst haha. Inez ville nämligen spela Minecraft med sin bror och det var väl kul tänkte jag. Inez spelar väldigt sällan tv-spel, hon tycker inte det är superkul men just Minecraft tycker hon verkar kul så Valentin hjälper henne att bygga osv.

Det här med TV-spel tycker jag är ibland är ganska problematiskt, vissa ungar verkar ju inte vilja göra annat idag och det tycker jag personligen är förfärligt. Barn i de här åldrarna är ute allt mindre och sitter inne allt mer, ser inget som helst positivt med det.

Framförallt Fortnite är jag ganska anti och även om sonen 9 år har fått spela det sen årsskiftet ungefär så tycker jag inte om det. Lika beroendeframkallande som Kokain är det enligt forskarna och jag kommer aldrig förstå varför ungar får/blir uppmuntrade till lust att skjuta, döda och ha sig. Tycker det är rätt sjukt och har själv noll intresse av spel, framförallt den typen.

Just att ”alla andra” får ju, var anledningen till att även vår son fick börja spela, trots åldersgräns på 12. Någon som känner igen sig? Så svårt det där..

Nu har vi iallafall begränsat detta spel ganska mycket, mannen är ju också väldigt anti så nu var det ett tag sen han fick spela just detta. Mest Fifa och Minecraft sonen spelar.

Vår son är väldigt lugn och sansad, även när han spelar, har vårdat språk osv. Men en del blir ju som förbytta, gapar och svär osv, hade mitt son gjort det hade det blivit totalförbud. Där är vi stenhårda.

Förstår att vi föräldrar tycker väldigt olika kring detta men oavsett tycker jag det är skönt om man kan prata om det och komma överens om i vilken utsträckning barnen och deras närmsta kompisar ska få spela, regler kring detta osv. Att man jobbar lite gemensamt för att ge barnen ett så sunt förhållande till spelandet som möjligt.

Inte ofta jag bjuder upp till debatt såhär men det vore intressant att höra vad ni tycker om detta, om ni nu har en relation till ämnet överhuvudtaget.

Nu ska vi ut till vänner på Björkö en sväng innan det blir handbollsträning för Inez och jag ska dessutom vara ledare, ska bli kul trots att jag har noll bollsinne haha.

Kram och ha en fin söndag.

18
1 Comment
 • Sofia B
  oktober 20, 2019

  Åh, förstår att det är svårt! Jag tror att det viktigaste är att som förälder engagera sig även i barnens liv online, både i sociala medier och spel. Att ha lite koll på vad de sysslar med och att prata om det. alltid prata! Jag tror inte på förbud rakt av. Men åldersgränserna finns ju av en anledning. Så om jag som förälder inte har koll på spelet lutar jag mig hellre mot den. Sen om barnet får spela ett spel tror jag att det är bra att som förälder sitta med lite då och då för att få insikt i det.

  Mitt barn är inte tre år fyllda än, så jag vet inte hur det kommer att bli. Jag och min man är inte det minsta intresserade av sport, men vi är inställda på att ha ett sportfån här hemma och likaväl som jag i såfall kommer att följa med på träningar (ibland i alla fall) och försöka lära mig lite av den världen för att kunna supporta mitt barn där, tror jag att en ska se det på samma sätt med gaming.

  Sen finns det ju bra spel. Minecraft är väl toppen för kreativitet och att samarbeta. Rena skjuta-spel är väl lite svårt att se poängen med. Det finns ju massor av varianter, med äventyr och pussel och grejer. Sånt skulle jag hellre uppmuntra. (jag har själv svårt för gore och fighting-spel så där känns det rimligt med 15-års-gräns i vår familj…) Engelska-kunskaperna kan stärkas genom spel (lära genom att ha roligt). Lego-spelen till exempel, de är ju barnvänliga (i det att de är fria från blod) och roliga!

  Lycka till! 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.