CHEVRE CHAUD & SNABBVÄXANDE AVENBOKSHÄCK

söndag, juli 21, 2019 1 6

Innehåller annonslänkar

Dagens smarriga lunch, Chevre Chaud!

En gammal fransk klassiker, som kan göras på många olika sätt. Chevre Chaud betyder het get(ost). Blev sugen på att göra en variant jag inte brukar göra, efter att jag såg bloggaren HoP att göra typ denna, som är med rödbetor. Jag har vanligtvis bara gratinerat getosten på bröd i ugnen, ringlat honung på, lagt på en bädd med salladsblad och toppat med pinjenötter.

Jag gjorde såhär:

Kokade rödbetorna i ca 40 minuter så de blir tillräckligt mjuka.

Rörde ihop en vinägrett på rapsolja, balsamvinäger, balsamicokräm, flytande honung, lite italiensk sallads-kryddblandning (finns på Ica bl.a), salt och peppar och en liten skvätt vatten. Jag höftar alltid så har inga exakta mått att ge.

Gratinerade brödet (som jag penslat med olja) och chevreosten bredvid varann på en plåt med bakplåtspapper. Rostade pinjenötter i en torr panna.

Sen la jag upp det på en bädd av babyspenat, skivade rödbetor först, sen brödet med chevre på, ringlade över vinägretten och toppade med pinjenötterna.

Supersmarr verkligen!

Just det, koka betorna med skalet på, sen är det bara att gnida av det med händerna under rinnande kallt vatten när de är färdigkokta.

Jaha, där var en vecka semester redan avverkad och två kvarstår. Idag har det varit ganska tråkigt väder, lite höstlikt sådär. Så jag åkte till Bauhaus och köpte nya längre bambupinnar som stöd till avenbokshäcken som nu satt fart på höjden rejält. Flera plantor har nästan nått sin sluthöjd, som vi vill ha på ca 180 cm.

Vill man ha en riktigt snabbväxande häck så är det avenbok man ska välja, den är dessutom väldigt lätt att hålla smal men samtidigt tät om man vill. Används ofta i parker för att skapa små rum och bersåer osv.

Vi har haft en extrem utmaning med att få ordning på jorden i vår trädgård då den i princip bara bestått av ren blålera och det trivs inte mycket i. Första häcken vi planterade (liguster) drunknade pga av att det inte fanns nånstans för vattnet att ta vägen i lerjorden och vi har drabbats av långa regnperioder vissa år.

Vi behövde bättre dränerad jord så därför grävde vi ut världens största dike typ och fyllde upp med ny matjord, sen planterade vi avenbokshäcken, som sägs vara en riktigt tålig rackare. Den tog ett par år på sig att etablera rotsystemet och såg tråkig ut de första två åren (satte den hösten -16) men nu i våras satte den fart uppåt och den har växt så mycket som 60 cm på många plantor bara på 3 månader. Helt galet och nu förstår jag den kallas snabbväxande.

För att häcken ska bli riktigt tät, vilket vi vill, så behöver man ta in alla sidogrenar och bara lämna kvar ca 10 cm och med minst två bladutskott på varje stump för att det ska bryta nya kvistar. Det är därför vår häck ser extra tanig ut nu, jag har precis beskurit den, vilken man endast gör i jas-perioden (juli,augusti,september) för att det är en ”blödare”. Så håller man på så, tar in på varje ny kvist, tills den blivit riktigt tät och fin. Gör det alltså även in emellan.

Detta är vad jag har lärt mig iallafall och delar med mig ifall någon är i plantera häck-tagen hihi.

Och det är definitivt den vackraste av alla häckar om man frågar mig.

Så nu går jag ut minst en gång om dan och tjoar väx väx väx till häcken, haha. Nä men typ, vill ju verkligen skärma av oss lite från grannarna. De är världens gulligaste men vi har uteplatserna mot varann och framförallt när vi har gäster så vill vi vara ifred, samtidigt som vi inte vill störa våra grannar.

Att häcken dessutom kommer dölja det gräsligt fula gamla staketet gör ju inget heller, ser ut som en förfallen gammal gärdsgård, fast väldigt icke-charmig sådan..

Byxor med slits // Kimono

Väldigt mixat inlägg idag men jag slänger in lite mode också. Samma bloggare som visade Chevren visade nämligen en outfit som bestod av dessa byxor med kimonon till och det var bara så snyggt tycker jag, eller vad tycker ni? Lite cool samuraj sådär liksom.

Bägge kommer från Daily Elegance. Älskar kimonos och de har denna vackra kimono-klänning på rea som jag är lite sugen på.

Nej nu ska vi planera middagen här, visst gör man inte annat än handlar och fixar mat typ??

Ha en fortsatt fin söndag!

6
1 Comment
  • Ulrica
    juli 24, 2019

    MUMS, det där såg smarrigt ut.. måste nog garanterat testas under semestern :). KRAM

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.