TANKAR OM BARNKALAS

måndag, februari 25, 2019 11 14

Inez framför sliten dörr med glömd julkrans utanför vårt casa, redo att dela ut inbjudningar till sitt kommande kalas. Så söt i sin goa Teddy-jacka från Lindex (finns här).

Och det där med barnkalas kan ju vara ett riktigt dilemma och det var det lite kring planeringen av Inez barnkalas detta året. Eller det har väl egentligen alltid varit funderingar kring det varje år, vad för typ av kalas man ska ha, vart och hur många/vilka man ska bjuda tex.

Hon fyllde 7:e februari men det blir inte kalas förrän 10:e mars, pga resa osv. Vi har också velat mellan olika kalas-alternativ. Först tänkte vi badkalas på Hönö, men bassängen visade sig vara bokad varje helg hela våren. Sen har vi funderat på gympa-kalas i någon hall häromkring, då kan man ju bjuda hela klassen utan att bli ruinerad, vilket är bra. Hade vi kunnat göra på badkalaset också, men det krävs att man är några vuxna som hjälper till och håller koll.

Här hemma vill vi inte ha det, känns som att det blir för stökigt i vårt lilla radhus och hela klassen hade inte kunnat komma.

Så vad blev det då? Jo, pappan i huset föreslår Bounce för Inez.. som är en stor trampolin-arena. Hur roligt som helst såklart, men dyrt!!! Herregud, tänkte jag bara, lägga så mycket på ett 7-årskalas.. Men han fick lovat henne det minsann och nu är det bokat. Självklart kunde vi inte bjuda hela klassen då, hade gått på över 7000:- och det är fullständigt orimligt. Så hon fick välja 12, alltså hälften. Och det är inte lätt när man är kompis med hela klassen, men så fick det bli och tillslut fick hon valt.

Så himla svårt men det går inte att bjuda alla på allt, tyvärr. Och de 12 hon valde är de hon leker med allra mest på fritiden.

Vad tycker ni om detta med barnkalas och hur många man ska bjuda osv? Ska barnen få välja helt själva? Vilken aktivitet som helst? Antal?

Tycker det ligger lite stress och press i detta. Även att barnen blir bjudna på kalas titt som tätt tycker jag är lite stressigt och jobbigt. Dels att lägga så oerhört mycket tid på att flänga omkring och lämna/hämta här och där, att binda upp helgerna, men också alla pengar man lägger på presenter. Känns smått hysteriskt ibland faktiskt.

Kanske för att ofta bjuds hela klassen och är det 24 barn/klass x 2 (alltså våra 2 barns klasser) så kan det i princip bli kalas varenda helg nästan. Men riktigt så är det ju inte då alla inte bjuder alla varje gång såklart.

Gud. Är det bara jag som känner så här eller?? Givetvis är man ju superlycklig över att barnen har så många söta kompisar men ibland tycker jag att det kan bli för mycket och jag vill bara stänga in mig i en bubbla utan att behöva bli nådd, ta beslut, fixa och dona kring sånt här.

Är väl bara att säga nej kanske en del tänker, men nej det är ju inte så enkelt, klart barnen vill gå på framförallt bästisarnas kalas men också på resten där kanske ”alla andra” ska gå..

Hur långt upp i åldrarna har man ens kalas?? Vore kul om ni lämnar en kommentar om hur det är för er och vad ni tycker.

Valentin vill faktiskt inte ha nåt större kalas i år, han hade Laserdome- kalas förra året men nu kan han tänka sig typ bio med två vänner, mysigt.

Minns själv att från typ 11 års ålder eller nåt sånt var det mer tjejmiddag som gällde, äta flygande Jakob och glassbomb och snattra om killar typ haha. Ljuva 80/90-tal.

Nu ska vi spela familjespel här!

Kram

14
11 Comments
 • Martina
  februari 26, 2019

  Håller med dig om allt!

  • Catta
   februari 27, 2019

   Skönt att inte vara ensam 🙂
   Kram

 • Therese
  februari 26, 2019

  Så svårt verkligen! Men tycker det är bra i mina söners skola, där är det ofta flera som fyller år nära i tid som bjuder in hela klassen tillsammans. Det har både varit i gympasalen, pulkabacken, ip, bowlinghallen så behöver inte vara så märkvärdigt.
  Men det bästa är några föräldrar som i höstas kom på en ny idé kring present. Alla som vill komma på kalaset kan välja att swisha över en summa ca 20-30 kr/ barn och föräldrarna kan därefter köpa en present som då är från hela klassen. Hur bra som helst!

  • Sofia B
   februari 26, 2019

   Det med presenten lät verkligen bra! Måste bli svindyrt annars?! Plus att barnen får hur mycket som helst, vilket inte känns helt rätt i tider av klimathot och så…

   • Catta
    februari 27, 2019

    Håller med, grym idé

  • Catta
   februari 27, 2019

   Det där med presenten lät ju hur bra som helst!
   Och att vara två eller fler som fyller tätt och kan ha kalas ihop är ju bara så himla käckt, tyvärr fyller inte så många av barnens kompisar nära deras dagar. Och när det gäller billigare kals så är det typ hyra någon av skolornas gympasal som är billigaste alternativet och det har vi gjort några gånger och haft gympakalas typ.
   Utomhus är inget alternativ här på västkusten eftersom vädret brukar vara bedrövligt den här tiden, med mycket regn och blåst.. Kalas i pulkabacken hade ju varit SÅ härligt och roligt!! Inget som går att planera här dock då vi har snö typ max två dagar per år och det är svårt att pricka in haha.

   Kram

 • Sofia B
  februari 26, 2019

  Åh. Min dotter är två, så jag har inte de bekymren än. Men när jag hör kollegor och så blir jag …nästan orolig, helt klart fundersam. Flera tusen har jag aldrig lagt på nån fest (la runt 10 på vår bröllopsmiddag tror jag (få gäster)) så det känns orimligt att göra det varje gång barnen fyller år. Plus är det bra värde på pengarna, skulle de inte uppskatta en semester med familjen mer (typ badhotell i Danmark blir väl liknande summa, några tusen för hela familjen …jag gissar)? Sen att som familj automatiskt bli uppbokad typ en majoritet av helgerna under terminerna känns ju inte alls kul. Lite eget liv ska en väl få ha?! Självklart vill ens barn fira de närmsta vännerna men …_hela_ klassen? När jag gick i skolan bjöd en bara tjejerna i klassen, runt tio. Alla var hemma hos sig. Min mamma bakade bullar och tårta och bjöd på hemlagad saft (mycket poppis) och min moster var lekledare. Good times. Om jag kör samma sak (fast med köpt saft och typ bullar _eller_ tårta) kommer min dotter bli utmobbad då? (dock skulle jag inte uppmuntra till att bara bjuda tjejerna… i värsta fall får det väl bli 20 kids. Det finns ju hemstäd… ) Jag var alltid avundsjuk på min bästa kompis som fyllde i maj för vi fick leka massa kul ute på hennes kalas. Failde det för min dotter med, som är född i svinkalla februari …men alla kanske är sjuka då så hon kan bjuda alla på vad hon vill och de blir ändå max 5! 😀
  Kram från Hisings Backa

  • Catta
   februari 27, 2019

   Tyckte det var helt galna pengar för detta kalas men det var mannens idé haha, galen.
   Ja det blir lite mycket kalas men framförallt Inez klass är väldigt tighta, alla leker med alla typ, vilket är underbart på sätt och vis men kan bli problematiskt vid just kalas. Man kan ju inte kräva att alla ska bjuda alla.
   Precis som du beskriver var det också när jag växte upp, man hade kanske filmkalas hemma i soffan, slängde in en VHS-rulle och åt kakor typ.
   En del hade lekar som Gömma nyckeln osv. Enkelt och alltid lika roligt trots att det var gratis att ordna.
   Haha, ja det kan ju vara en fördel med februaribarn, att bjuda alla men antalet minskar pga av influensa haha, smart.
   Kram och tack för att du lämnar en kommentar!

 • Marie
  februari 27, 2019

  Hej! Intressanta diskussioner om kalas och mycket tänkvärt =). Att bjuda alla har aldrig varit aktuellt för mina barn för de båda har tyckt att det varit för stökigt med många. ( Dessutom har de en mamma som arbetar som förskollärare och jag hamnar lätt i min yrkesroll om det är över 20 barn ;)).

  Min stora kille hade sitt sista kalas när han fyllde 9 år (Är 16 år nu!). 5 killkompisar med tacoskväll på en fredag och wild kids på tv. Tjejen har haft runt 8 kompisar och varit på ett ställe som har ett bubbelbad och bastu. Jättemysigt med pizza och tårta. Nu fyller hon 9 år och börjar prata om ett par kompisar och kanske något Hoppställe. Alltid svårt och man vill inte såra samtidigt som det blir hysteriskt dyrt och som du säger uppbokad varje helg!!! Det hade inte jag orkat ;).

  Hoppas ni får ett fint kalas och att dottern blir nöjd =)

  / Marie

  • Catta
   februari 27, 2019

   Just att bjuda alla blir oftast väldigt stökigt ja, mina barn klarar inte riktigt det heller, med för mycket liv, och ännu mindre jag. Bland det värsta jag vet med en skock högljudda ungar haha.
   Kalasen dina barn haft låter helt perfekt och lagom, mysigt!
   Tack för din kommentar, intressant och roligt att höra hu andra tänker och tycker och nu vet jag att jag inte är ensam om att tycka att det blir för mycket med alla dessa kalas, antal ungar och presenter osv..

   Har iaf fått väldigt positiv respons från föräldrarna till de barn om är bjudna, kul med något annorlunda tycker de 🙂 Sen vill jag inte vara med att lägga nån slags kalas-ribba för högt. Alla ska få göra vad som funkar bäst för dem utan att känna krav.

   Kram

 • Joel
  februari 9, 2020

  En del verkar resonera att om barnen inte bjuder alla så ska de inte bjuda någon överhuvudtaget. Men menar de personerna då att barn i familjer med väldigt begränsade ekonomiska resurser (eller är trångbodda) inte ska få ha kalas?
  Flera, speciellt vuxna, borde ha mer förståelse för att alla familjer kanske inte kan bjuda alla till sina barns födelsedagskalas på grund av både ekonomiska och andra skäl. Om man inte tycker att man har råd, plats eller ork att bjuda alla så måste man väl få välja själv.

  Sedan är jag lite allergisk mot argument som ”man måste bjuda alla”.
  Jag har varit på barnkalas där födelsedagsbarnet har blivit tvingad att bjuda sina mobbare/plågoandar. Jag har även varit med på barnkalas där födelsedagsbarnet har haft sådan oro över rädslan att deras plågoandar ska komma på kalaset att de har gråtit, fått magont och inte kunnat ha roligt.
  Jag som vuxen skulle ju aldrig bjuda någon som är elak mot mig på min fest och tycker inte man ska kräva saker av barn som man inte gör av vuxna,

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.