VECKOPENG & SYSSLOR

onsdag, juli 4, 2018 5 12

 

 

 

Hej på er!

 

Min son har bett om att få veckopeng och jag tänkte fråga er läsare (som har barn) hur ni gör eller har gjort med vecko/månadspeng till era kids? När har de börjat få och hur mycket? Har de behövt hjälp till hemma och i så fall med vad och hur mycket? Vad ska pengen räcka till?

Vore jättekul att få höra!

 

Barn som får visst ansvar redan som barn visar ju sig klara sig bättre i vuxen ålder när det gäller just ansvar och blir också mer trygga i sig själva. Gäller också ansvar i att tex få gå eller cykla till skolan själv osv. Idag är många barn väldigt curlade märker jag runt omkring (inkl. mina till viss del), och det tjänar man tyvärr föga på. Viktigt att lära barn värdet av pengar, att uppskatta saker osv.

När jag växte upp fick man saker i princip endast på födelsedag och julafton, idag ger föräldrar sina kottar tingest hit och dit titt som tätt, vilket även gäller oss.

Måste skärpa oss där så man inte uppfostrar odrägliga bortskämdingar haha 😉

Kärlek däremot, det kan man nog inte ge för mycket..

 

En del saker får våra barn redan hjälpa till med, som att gå ut med Ebba på morgonen ibland då det blir för stressigt för mig, plocka undan efter sig, ordna viss frukost, kvällsmat osv.

Nu är de bara 6 och 8 men absolut så stora så de kan hjälpa till en del hemma ändå.

 

Berätta gärna hur det ser ut hos er!

Kram

12
5 Comments
 • Åsa Aabakken
  juli 4, 2018

  I vår umgängeskrets är det presenter på födelsedagar och julafton som gäller. Vår barn fick veckopeng från 8 års ålder och då skulle de städa sina rum ( tillsammans med förälder) en gång i veckan och bädda sängen. Hjälpa till att duka vid måltider och plocka ut diskmaskinen. Hälsningar Åsa

  • Catta
   juli 6, 2018

   Härligt att höra 🙂 Inte ens nåt på Ica Maxi som slinker med emellanåt? Ser SÅ många som ”mutar” sina barn i affären haha, och även vi har fått med nåt litet Lego, såpbubblor, gosedjur, nån bok eller annat då och då.
   Känns rimligt och lagom med det du beskriver att era barn får hjälpa till med vid veckopeng.

   Tack för din kommentar 🙂
   Kram

 • Sofia B
  juli 6, 2018

  Hej! Bra ämne, hoppas få läsa fler kommentarer! Min dotter är bara 1,5 än men jag planerar (får ju såklart se hur det går) att så snart hon kan får hon hjälpa till att plocka i och ur diskmaskinen, duka och sånt där. Jag tror ändå att barn tycker att det är kul att känna att de får och kan hjälpa till. När de är lite större, som dina, kan de ju hjälpa till med att typ skära gurka och tomat till salladen och sånt. Assistera med att ta fram saker från kylen… Jag är uppvuxen (80-talist, men från landet…) med att hjälpa till mycket och allt var inte kul men det mesta tror jag var nyttigt (tänker dock inte ha mina barn att arbeta så hårt som vi gjorde som små, men så bor vi bekvämt i villa också). En värdesätter fri tid och lek mer då, tror jag. Sånt som att hjälpa till med djur, ex vara ansvarig för en måltid per dag, tror jag är en bra ansvarsgrej (men vet inte vid vilken ålder, har ju själv ett tag kvar).
  Kram från Sofia i Backa (fellow Hisings-bo alltså, tänkt testa badstället du tipsade om nyligen, med kiosken)

  • Catta
   juli 8, 2018

   Hej! Ja visst är det, hoppas också på fler kommentarer!
   Vi tänker nog lika där, hjälpa till lite lagom. Skära sallad och hjälpa till med annat kring dukning och mat är ju dessutom ett mysigt sätt att umgås, mina barn gör gärna det emellanåt. Det älskar dessutom att baka vilket är urmysigt.

   Kul att kunna tipsa! Svårt med parkering dock, finns på skolan och tror man får parkera där då det numera är betalparkering, innan krävdes tillstånd.

   Ha en fortsatt fin sommar!
   Kram

  • Catta
   juli 9, 2018

   Haha, nu skrev jag fel, tänkte på Hällsviksbadet! Men det är Hästevik du menar, där finns det parkering som är avgiftsfri, men var där tidigt för de går åt snabbt!
   Kram

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.