BARNENS SKÄRMTID

torsdag, februari 15, 2018 4 9

 

 

 

 

Dagens generation barn tillbringar förmodligen väldigt mycket mer tid framför datorer, Ipads och telefoner än vad vi gjorde som barn, frågan är hur mycket tid som är rimligt att låta dem sitta??

Vi har inte infört speciella klockslag eller maxtid utan känner av lite gång till gång. Inez spenderar väldigt lite tid med spel etc. Hon är inte speciellt intresserad än, lite klipp på Youtube med Play Doh kan det bli ibland, men annars gillar hon mest ”riktiga lekar”, pyssel, utelek och mys med mamma & pappa.

Valentin däremot, han ääälskar att spela, i synnerhet Minecraft men också andra strategispel. Ofta spelar han med och hos grannarna som bor rakt över, de är så gulliga ihop.

Nu under vintertid tycker jag det kan bli för mycket spelande, och man får tjata mer för att de ska gå ut och leka. Men under sommarhalvåret vill de knappt vara inne, så det jämnar väl ut sig tänker jag. Barn är så olika och min son har alltid varit lugn av sig, han har aldrig haft överenergi som han måste springa av sig, utan han gillar att sitta stilla och måla, pyssla, spela och titta på tv. Med undantag för idrott då, han går i handboll & fotboll och det älskar han.

Sen att Valentin fick ett PS4 för flera tusen i julklapp känns ju helt galet för en 7-åring, när han dessutom hade ett välfungerande Nitendo Wii U innan. Inte lika stort spelutbud tydligen.. bortskämda barn.

 

 

 

En ”nej jag förlorade-min”, sötkörven.

 

 

Vad har ni för regler hemma, ni som har spelande barn? Blir det mycket diskussioner och bråk över spelandet?

Har era barn smartphones och i så fall, hur gamla var de när de fick sin första?

Mina har inga telefoner än, men sonen önskar sig i 8-årspresent, för tidigt tycker vi egentligen men så har vi en gammal vi funderar på att ge honom. Mest för att han ska kunna spela Pokemon Go utan att låna våra telefoner, men också för att han ibland går hem själv från skolan och då vill man kunna nå honom (han har ca två minuters promenad till och från skolan).

 

Ja det var lite av dagens fundering!

Här har vi har nyss kommit hem efter att ha gjort ett tappert försök att shoppa skidkläder i Sisjön, men fy fabian vad drygt det är att ränna omkring i shoppingcenter. Blev lite smått men resten får bli shoppat på nätet.

 

Kram & ha en fortsatt fin dag!

9
4 Comments
 • Victoria
  februari 17, 2018

  Hej!

  Här hemma kämpar vi en del med det där med skärmtid.

  Lillasyster som är 6 år är det lättare med då hon gärna kör på regelrätt lekande och inte fastnar lika lätt framför skärm som storebror gör. Han är 9 år och jag misstänker att en del av skärmintresset kommer från pappa som dessutom arbetar med datorer hela dagarna. Vi har försökt med begränsning och ”köp” av tid genom att t.ex. hjälpa till mer hemma. Det gick så där.
  Nu har vi alla fall så att på helgerna så finns det en tid på morgonen och en på kvällen mellan vilka de inte får sitta ensamma med skärmen och slötitta. Sedan är det klart att har de en kompis hemma kan då få spela ett tag, men då gärna något ”aktivt” spel som ”Just dance”, bowling eller liknande. De spelen försöker vi ”använda” just för att bryta det montona och ofta stillasittande momentet som många andra spel innebär. Sedan tycker jag att det är lättare att engagera flera samtidigt med sådana spel än med andra där det lätt blir att en eller flera sitter bara sitter och tittar på medans bara en spelra. På det sättet brukar både lillasyster och storebror inkl. varsin vän kunna spela alla tillsammans.

  Sonen har en telefon som han fick när han var 8 år. Och det var av samma orsaker som du skriver. Han började gå hem själv från skolan och vi ville kunna kommunicera med honom. Och så var det där med Pokémon Go. 🙂
  Lillasyster har nu fått min gamla telefon och det kan jag tycka var lite onödigt tidigt då hon ”bara” fyller 7 år i år, men hon har som sagt lättare att inte överkonsumera skärmtid än vad storebror har.

  Jag pratade med en bekant här om dagen och hon berättade, apropåskärmtid, att deras barn får bara titta på ”barn”program på engelska på skärmen. Det är för att de, enligt henne, inte ska bli lika lätt att de slötittar. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det, men jag kan förstå tanken.

  Trevlig helg!

  • Catta
   februari 19, 2018

   Hej Victoria,

   Det är ju så olika från barn till barn vad spelande gör med en också, en del kommer ner i varv, en del blir väldigt uppstissade och får problem att komma till ro exempelvis vid läggning. Vi märker inga sådana negativa effekter med sonen, men det betyder ju inte att det inte är skadligt ändå såklart. Jättesvårt men vi försöker hålla det till en timma om dagen, med tanke på hans stora intresse för spel och på hur mycket han faktiskt lär sig, helt otroligt vad de kan de små liven.
   På helgen kan det bli mer men nu när ljuset och våren är på G kommer det bli mycket mindre igen, längtar.
   Är det skillnad hos på sommar resp. vinter också?

   Att bara låta barnen titta på engelska tror jag inte gör nån skillnad, har jag inte märkt på mina iaf..?

   Tack för din kommentar 🙂
   Kram

 • Sofia B
  februari 19, 2018

  Haha! Jag kan se fram emot att få sätta upp sånna gränser, typ på helgen får alla kolla skärmar endast 16-18. Då måste ju det gälla hela familjen! Min man har lite väl lätt att fastna i all slags elektronik, det har bara blivit värre nu när han är föräldraledig med vår ettåring.

  Anyway, jag förstår att det är svårt. Jag tror på att försöka anpassa efter sin egen situation och hur barnen är. Låter ju som att du gör, så kör på!

  Sidonot: Det går faktiskt att lära sig en hel del i spel med. Speciellt i spel som Minecraft där det ska byggas och samlas och grejer, dessutom om de samarbetar är det väl toppen att träna på. (kanske inte så mycket lärande i typ CandyCrush, men vad vet jag.) Sedan kan det ju vara en inkörsport för teknikintresse och ingenjörer kommer vi att behöva framöver också! (då kanske en ska tänka mer på att få in även döttrar på det spåret!)

  Kram från Sofia i Backa

  • Catta
   februari 19, 2018

   Håller med till viss del att gränserna måste gälla hela familjen, självklart ska man tänka på att inte sitta framför en skärm själv när barnen inte får. Men föräldrarna bestämmer över barnen, inte tvärtom. Ibland måste man jobba, betala räkningar osv, även när barnen är i rummet men fattar. Jag tar mig också bloggtid tex när barnen leker på sin rum/med kompisar osv.
   Borde iof skärma av lite mer då jag sitter 6-8 timmar framför skärm på jobbet 4 dagar i veckan..

   JA visst lär de sig av spelandet, massor!! Helt fascinerad av allt sonen lärt sig. Dottern lär sig mest att baka eller dega haha, men bra det med.
   Framtiden är trots allt digital och hänger inte kidsen med så kan de kanske tom få problem. Och som du säger, då kanske vi rentav behöver få in döttrarna mer i det med 😉
   Viktigt är att låta de spela ”rätt” sorts spel, inte massa skjuta och meja ner, det är det värsta jag vet.

   Kram och ha en fortsatt fin vecka!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.