GRÖTÖ -EN VACKRARE PLATS

onsdag, augusti 3, 2016 2 5

 

Framnäs på Björkö, där båten till Grötö går, rakt över ligger Kalvsund.

 

 

 

Pics från vår mysiga Grötö-tripp i måndags.

Hade inte varit där sedan jag var liten typ, trots att det ligger så himla nära så har det helt enkelt inte blivit av. Konstigt med tanke på vilken pärla det verkligen är, oerhört mysigt och pittoreskt, litet och väldigt lantligt.

Josef var här en del som barn, då en av hans vänner hade (eller har) sommarhus här.

 

 

 

 

 

Ovan två bilder på Kalvsund, grannön där man gör ett stopp för att släppa av och på folk på vägen. Kalvsund & Grötö är de två enda bilfria öarna av de tio här i Göteborgs norra skärgård.

 

 

 

 

En av badplatserna, där ser man över till Hönö.

 

 

 

 

Någon som sett programmet ”Mia på Grötö”?

Det är här det spelas in, ett stenkast från Götet alltså, på Grötö´s sydvästra sida där detta ljuvliga ställe ligger helt för sig själv utan grannar.

Stället är inte Mia´s, utan hon har bara lånat det (tror dock hon har ett annat ställe på ön).

 

 

 

 

Här finns ett hotell med restaurang som heter Västerhav (hemsida här) med supergod mat, vi åt en smarrig fiskburgare med friterad färskpotatis och annat gott till, yummie!

Hotellet har, förutom rum i huvudbyggnaden, en massa stugor till uthyrning. Det finns konferensanläggning och man kan boka in bröllop och andra kalas.

 

 

 

 

Vacker gammal ekskog..

 

 

 

 

..och vackra skärgårdsvillor.

 

 

 

 

På Grötö finns ingen livsmedelsbutik eller annan affär, men en liten kiosk i en av sjöbodarna har öppet om somrarna.

Här finns heller inga skolor (fanns ett kooperativ fram till -95) , utan det är Öckerö eller Björkö barnen får gå i skola på.

 

 

 

 

Nere vid hamnen har de boende på ön sina kärror, för att köra hem varor och annat i när de kommer över med båten, som jag sa så är det bilfritt här. Så himla charmigt.

Det bor ca 80 personer permanent här ute, jag känner till några lite grann, och jag tycker det är fantastiskt att man väljer att bo så här avskilt och stressfritt. Utan fast förbindelse till fastlandet och utan affär, bra för själen tror jag.

Här ute är otroligt lugnt och man känner hur man sänker axlarna så fort man kliver av båten.. underbart.

En hel del turism letar sig hit om somrarna såklart, seglare och annat båtfolk, och uppenbarligen så är det många stockholmare som har förvärvat många av de gamla sommarstugorna. Mycket huvudstads-dialekt på de vi mötte, och satt nära på restaurangen.

Minns att även Hönö kryllade av stockholmska badgäster om somrarna när jag var liten, öborna hyrde ofta ut ena våningen på huset till dem, och har gjort det sedan 40-talet eller ännu längre tillbaks..

 

 

 

 

Över Göteborg var himlen svart, men över öarna sken solen. Så är det ofta, går nån slags magisk gräns precis vid kusten.

 

 

 

 

Ännu ett litet semester/utflyktstips från mig 🙂

 

 

Nu ska jag ta tag i middagsplanerna här, puss!

5
2 Comments
 • Villa Grön
  augusti 3, 2016

  Vilken fantastisk liten sommarpärla! Kan nog inte bli mer sommar och svenskt än så här:) Har inte varit i Göteborg sedan tonåren ( och det är en hel del år sedan:)), får nog bli dags till nästa sommar och då får nog Grötö ett sig besök också. Tack för tipset!

  • Catta
   augusti 5, 2016

   Ja eller hur, så himla fint 🙂 Kan varmt rekommendera hela Öckerö kommun (10 öar), finns dessutom gott om boende och så.

   Kram

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.