FISKSOPPA A LA MOI

måndag, oktober 21, 2019 0 17

Innehåller annonslänkar

I lördags blev det fisksoppa, något som jag hade kunnat äta flera gånger i veckan, mums!

Höftar alltid lite när jag gör denna och det blir aldrig på pricken samma men ska försöka printa ner receptet till er nedan. Jag gillar inte rustika ”grova” soppor utan släta med endast fisk och potatis som ”bitar” i. Barnen tycker det är himla smarr också.

Finaste brödkorgen kommer från Alessi och finns bl.a hos Cervera här, grytan från Chasseur, fått i present men Kökets Favoriter har kampanj på dem nu, här.Ingredienser:

Ca 350 g lax

Ca 150 g skalade räkor

Ca 350 torsk eller kummel

Fänkål, jag tog ca en halv av en i medelstorlek.

En halv gul lök

En vitlök

Nästan en hel purjolök

1 morot

0,5-1 kg potatis av fast sort

1 msk tomatpuré

1 dl bubbel eller vitt vin

0,5 liter fond (1 fiskfondtärning med vatten tex)

1 dl creme fraiche

2-3 dl grädde

1 paket saffran

Salt & peppar, timjan och basilika (torra kryddor)

Gör så här:

Skär fisken i kuber, ca 1,5 x 1,5 cm om man gillar ganska smått som jag. Tärna potatisen mindre än fisken.

Strimla lök, purjo, vitlök, morot & fänkål, fräs i smör och/eller olja. Lägg i potatisen och tomatpuré och låt fräsa lite till. Tillsätt salt och övriga kryddor, fond, vin och låt koka upp och sen sjuda i 10 minuter.

I med stavmixer och mixa den hyfsat slät.

I med saffran, grädde och créme fraiche, smaka av med salt och peppar om det behövs. I med fisken och koka upp, låt det sjuda max 5 minuter med fisken i. Dra av grytan och lägg i räkorna och servera med nåt gott lantbröd till. Mannen köpte ett olivbröd som var gott till.

Jättegott och perfekt att bjuda på då det är lätt att göra stor mängd och grymt ha med i matlådan till jobbet också om inte annat, vi åt den till lunch på söndagen också och den är faktiskt alltid snäppet godare dagen efter tycker jag.

Finns säkert oändligt med olika recept på fisksoppor men typ såhär brukar jag göra den, gillar det där släta krämiga med perfekta fisk och potatisbitar i varje tugga.

Och barn som ofta kan vara lite känsliga för många olika konsistenser och blandningar brukar uppskatta att inte få en massa stora lökbitar, fänkålstrimlor och annat bös i munnen utan slät går oftare hem enligt min uppfattning.

Minns när jag själv fick typ köttfärssås med grova lök och tomatbitar i hemma hos vissa när jag växte upp och hur den där kräkreflexen kickade in, hua va hemskt det var haha.

Nog var jag lite kräsen barn även om jag försökte äta allt jag blev bjuden på och hålla god min. Helst ville jag bara äta stekt fläsk och kycklinglår med brosk, det var lajvet det haha.

Vi är ganska noga med att våra barn ska smaka på det mesta och skulle aldrig bara laga den maten de påstår sig gilla, nej ingen daltande, gillar man inte grytan får man äta potatis och grönsaker eller tvärtom. De svälter ju inte av det precis och en dag lär de sig förhoppningsvis att uppskatta den mesta sortens mat. För kräsna som vuxna vill jag inte att de blir, även om man såklart inte måste gilla allt.

Nu ska jag upp på vinden och släpa ner våra resväskor och börja packa inför vår resa på fredag. Lite stressad över att mannen jobbar kväll denna vecka och att vi inte kommer ses förrän kl 03:30 natten till fredag då vi ska kliva upp för att åka till Landvetter.

Livet med en skiftarbetare är slitsamt emellanåt. Tur att banen är så stora, duktiga och hjälpsamma nuförtiden så min ensamvecka inte blir så tuff som när de var små och de aldrig ville somna och det var mycket mer skötsel så att säga. Det som däremot är utmanande nu är det där med aktiviteter, att man ska ta dem dit, kanske vara med, hämta och samtidigt stå med middag klar i rimlig tid, när det inte ens finns tid att laga den på. Sen ska hunden tas ut på promenaden och få sällskap samtidigt. Nej det går inte alltid ihop, man behöver vara två vuxna hemma om eftermiddagarna får allt ska ros i hamn så att säga..

Tur att det finns andra föräldrar som ställer upp när jag inte kan dela på mig, vi hjälper varann och det är precis så det ska vara tycker jag. Alla har det tufft med pusslandet då och då.

Hur hinner jag då blogga tänker ni kanske då? Kan säga att det är sällan jag skriver ett inlägg från början till slut på en gång utan ofta börjar jag en dag och avlutar en annan, och när mannen jobbar kväll sitter jag oftast med datorn från att jag lagt barnen till att jag själv lägger mig. Då kan jag förbereda flera stycken, och jag är snabb. Toppenbra för mig som inte gillar att vara ensam att hålla mig sysselsatt med detta. Och så tycker jag att detta extrajobb som det ändå är är himla kul också!

Tack för att ni kikar in!

Kram

17

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.