SIRSASANA

söndag, oktober 8, 2017 0 16

 

 

 

Kungen av alla yogaställningar ↑

 

Och som gjort mirakel för min onda nacke. Jag lever med kronisk smärta och ett av mina stora problemområden är nacke, axlar & hals, som med hjälp av frekvent huvudstående har blivit sååå mycket bättre. Hurra & halleluja säger jag bara!

Dock rekommenderas försiktighet kring just huvudstående vid nackbesvär så om man ska utföra sirsasana så gäller det att veta hur man gör för att inte skada sig eller förvärra sina smärtor.

I mitt fall så tror jag att det är just blodtrycket och flödet som gör att jag blir bättre i det området, samt att det gör mig fullständigt avslappnad och mina spänningar i nacken släpper. Jag står heller inte helt på huvudet, utan faktiskt mest på underarmarna, såpass att jag kan röra på huvudet (lyfta och kika runt), detta gör att inte nacken belastas. Vad jag förstår så kräver denna ställning mycket övning om man är nybörjare, och styrka. Detta är inget jag överhuvudtaget tänker på eftersom jag kunnat stå på huvud så länge jag kan minnas och balansen finns där naturligt. MEN, för er som vill testa på detta och inte är vana så är mitt råd att läsa på noga innan, och börja mot en vägg, var försiktiga!

 

 

Hur huvustående påverkar dig fysiologiskt:

 

•Blodtrycket ökar i överkroppen men minskar i benen. När positionen är korrekt utförd sänks blodtrycket lite i överkroppen. Detta innebär att hjärtat får lättare att pumpa blod till benen, vilket är lika med vila för hjärtat.

•Förbättrat blodflöde till hjärnan kan öka vissa funktioner i storhjärnan, som minne och koncentration.

•Förbättrad dränering av blod och lymfa från benen när blodet lättare cirkulerar in mot hjärta och lungor för oxidation.

•Huvudstående ger hjärtat mer vila än något annan viloläge. Detta beror på att hjärtat inte behöver pumpa blod från de nedre extremiteterna och kan koppla av.

•Genom att erövra vår rädsla för att vara upp och ner stärker vi vårt självförtroende.

•Fokuserad uppmärksamhet under en längre tid. I Ashtanga Yoga stannar vi i huvudstående under 25 andetag vilket förbättrar vår kroppskännedom och vår förmåga att fokusera.

 

 

Här har vi precis ätit en smarrig lunch (Josefs grymma Salsiccia-pasta) efter att ha hängt i handbollshallen en dryg timma. Nu ska jag ut i solen och lägga mig en stund, sååå skönt väder!

Igår var vi hos vänner på middag ute på Björkö, väldigt mysigt, en go helg helt enkelt.

 

 

Hoppas ni har en fin söndag!

Kram

16

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.