Kära ting

måndag, april 15, 2013 16 0
Här mellanlandade apoteksflaskorna lite.

 

God morgon på er denna aprilmåndag, som ser ut att bli den varmaste i år, jippi!!

Jag har många kära ting och bland absoluta favoriterna hör en vacker sylåda, som jag ärvt efter min mormor. 
Fick det av morfar efter att jag gått färdigt min Modistutbildning och avlagt gesällen, jag blev oerhört glad!

 

Min mormor dog när jag var 3 år så jag fick tyvärr inte lära känna henne, det har jag alltid saknat..

 
  

 

Vackra gamla band (blandat med några av mina) som mormor använt, häftigt, och fint att få ärva.

 

 

Visst är det vackert!
Har sagt det förut, säger det igen, nya ting kan aldrig ge samma känsla som gammalt! (Ok, kanske finns undantag).
Looken, lukten, känslan, ja allt är så speciellt. Ännu mer när det är ärvda ting, med en historia som ligger nära personligt, detta skrin/låda har både affektionsvärde & bruksvärde för mig.

 

 

En ärvd vas.

 

  

Också ett mycket kärt ting, även den har jag fått av morfar, när jag fyllde 25.
Den har varit finvasen genom åren då mamma växte upp, alla födelsedagar, skolavslutningar och studenter har varit tillfällen för blommor i denna vas.

 

Lite kontrast mot dagens ”slitochsläng”-mentalitet med Ikeavaser och annat hit och dit, man byter efter trender, årstider, behov.
Förr kanske man lade en extra slant på fina ting, och använde det år efter år efter år…
Bytte gjorde man väl först när något gick sönder, åtminstone i fattigare familjer, för nog växte mamma upp i vad som kan kallas fattigdom.
Jo då, bara en sån sak som finkläder. I alla mammas barndomsår så hade mamma och hennes tre syskon ett fin-stass var, ETT! Som användes på alla tillställningar tills det att man växte ur det, sen ärvde småsyskon. Lite skillnad mot de allra flesta familjer i sverige idag tror jag, inkl. min..
  

Nu ska jag sluta babbla och fixa lite frukt till barnen!

  

Kram och ha en bra dag!

C

0
16 Comments
 • Anonymous
  april 15, 2013

  Hej hej!
  Verkligen en fin sy låda , jag hade fyllt den med smycken ( eftersom jag inte kan sy ) kul med ärvda ting, och samma känsla får man verkligen inte i nytt. Oj skall det bli varmt idag , eller det kanske det redan är=) vi är sega idag , T har hostat mycket inatt , hon har ju sin förkylningsastma, men lite frisk luft har ju aldrig skadat ,får nog bli en cykelrunda och lite ute häng . kram & ha en fin dag// L

  • Catarina Alexandersson
   april 15, 2013

   Ja vädret blev ju inte som utlovat kan vi väl konstatera.. orkar inte med regn känner jag, men men. Kanske det blir grönare på träd och mark 🙂
   Stackars T som är krasslig 🙁 Ses gärna ute om ett tag, om det slutar regna då..

   Kram

 • Linda
  april 15, 2013

  För står så väl dina känslor för ärvda ting. Jag har min morfars gamla ”amerikakoffert” stående på altanen då jag inte har hjärta att göra mig av med den. Tänk den packade han sina få ägodelar i och hade med sig när han åkte runt och tog jobb där det fanns bla med att anlägga vägar. Sen har jag en kökssoffa ståendes på min svärföräldrars vind. Den gjorde min gammelmormors bror till min mormor och morfar i bröllopspresent. Inte har jag hjärta att slänga den heller som han så omsorgsfullt har snickrat ihop och klätt så fint för alla dessa år sedan.
  Svårt det där med känslor för det gamla. Kan bli lite trångt på vind och förråd. 😉

  Ha en bra dag!
  Kram, kram

  • Linda Göthberg
   april 15, 2013

   Där snackar vi särskrivning, en ofrivillig sådan. 🙂 Förstår ska det vara.

 • Anonymous
  april 15, 2013

  Håller helt med! Vilket fint å speciellt skrin:)!! Jag har ett liten ask skrin att ha smycken i av mormor å även tre små porslinshundar som betyder myke för mej! Ha en fin dag! H jecka

 • Johanna
  april 15, 2013

  Det där syskriner är så himla fint!

  Tror nog att många av våran generations föräldrar kan kallas ”fattiga” om man jämför med många av oss!

  Hoppas att ni har det lika skönt i Torslanda idag som vi har det i Kärra, trots att det är lite grått;)

  Kramelikram gums!

  • Catarina Alexandersson
   april 15, 2013

   Ja det tror jag sannerligen med, fast mamma var ganska fattig med den tidens mått mätt med. Lyckliga var de ändå, trots 3 syskon i ett rum på 9-10 m2, tror mamma fick eget när hon var 18, då minsta brorsan föddes.
   Mat hade de i magen, men kunde inte välja och vraka som vi precis. Det jag kan tycka är väldigt positivt med att hon hade det sämre ställt var att hon är absolut vackrast på alla skolfoton. Naturligt hår ner till svanken och ”vanliga” kläder, medan resten av tjejerna hade stort yvigt permanentat hår, megabrillor, utsvängda jeans och platåskor. Coola men inte lika vackra som mamma, hon sticker verkligen ut =)

   Vi har haft det bra idag, men det var mulet, tråkigt..
   Kram

 • På Selmas gata
  april 15, 2013

  jag håller verkligen med dig om att det finns sådant som betyder lite extra eftersom de vi ärvt dem av någon vi håller kär, någon som kanske inte hade det överdåd av saker vi har tillgång till. jag har t.ex. en kökssoffa som jag ägt av min älskade mormor som gick bort för några år sedan. Alla andra möbler är just bara möbler men den soffan finns i mitt hjärta!

  Jo jag såg att du frågat om ananasen inne hos House of Philia, och jag tror att jag vet vilken du menar. Isf är den från Pols Potten och finns bl.a. på Artilleriet. Läcker som tusan!:)
  Här: http://www.artilleriet.se/shop/details/#statue-pineapple

  Kram//Tanja

 • Lantligt i smultronbacken
  april 15, 2013

  Vilket fint syskrin. Det är så härligt när man får ärva så fina saker och de är så välbevarade. Man har ju sina speciella ting som man är så otroligt rädd om att de knappt vågar användas. Jag tycker att man ska föra sånt vidare och ju äldre sakerna är desto roligare. Men framförallt så underbara minnen vissa saker har och kanske det enda minnet av någon många gånger.

  Kram Teres

 • Ninnie
  april 15, 2013

  Väldigt vackert!

 • Johanna / Fru form o fix
  april 15, 2013

  Vilken tjusig!! Och såklart extra fint och värdefullt att du fått ärva den!

 • Titta in hos Thess
  april 15, 2013

  Vilka skönheter !!!!!!
  Ja det är sådana saker som inte kan ersättas med pengar :)))

  Kram Thess

 • Ninelin
  april 16, 2013

  Tingen är viktiga för de har betydelse, känslan och länken till en närstående. Om de dessutom är snygga, gör ju ingenting 😉 Äldre ting har ofta kvalitet som vi sällan ser nu för tiden. Jag har också några dyrgripar här hemma. Tycker om att blanda nytt och gammalt, hemmet får en mer personlig touch då. kram

  • Catarina Alexandersson
   april 16, 2013

   Tycker oxå om att blanda gammalt och nytt, precis som du säger så ger det hemmet en mer personlig touch. När vi flyttade in i detta lilla hus så var man sugen på att byta ut mycket och köpa nytt, ja nästan allting ett tag. Tur att vi inte gjorde det (hade inte haft råd heller) för då hade det inte kännts som vårt hem riktigt tror jag. Men byta ut ett och annat efter hand, det kanske vi kommer göra. Fast de äldre tingen, helst de ärvda, de stannar..
   Kram

 • Ljuvligtvitt och busiga gossar
  april 16, 2013

  Vilket syskrin!
  Riktigt fint 😉 Och ännu finare med minnen till det!

  Kram

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.