LÖJROMSPIZZA

tisdag, juli 16, 2019 0 7

När jag gick på semester i fredags ville jag unna mig nåt riktigt gott, men som ändå går fort så man slipper stå i köket hela kvällen och det blev att jag provade på att göra egen löjromspizza för första gången, det är ju så himla gott tycker jag.

Älskar löjrom och favoriterna är löjrom på toast, chips & pizza, alla med de klassiska tillbehören som rödlök, creme fraiche & dill, enkelt och alltid en winner!

Måste säga att jag verkligen nailade denna pizza, sjukt gott. Och väldigt enkel att göra, degen var nog den bästa hittills.

Receptet kommer här för den som är sugen:

2 pizzor

Pizzadeg
25 g jäst
1 tsk strösocker
1/2 tsk salt
0,25 dl neutral olja
1 1/2-2  dl ljummet vatten
3 1/2 -4 dl vetemjöl special (ca 1/2 dl till utbakning)

Topping
4 dl crème fraiche
200 g riven parmesan
1 dl finhackad gräslök
1 dl finhackad rödlök
140 g Kalix löjrom
flingsalt
peppar
citron

Gör så här
Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke.

Rör i mjöl, lite i taget, tills du får en fast och fin deg. Spara resten av mjölet till utbakning.

Jäs pizzadegen i bunken under duk i cirka 30 minuter.

Dela degen i 2 bitar och baka ut dem med kavel så du får fina bottnar på mjölat bakbord. Bred på ca 1 – 1 1/2 dl crème fraiche på varje pizza och riv över massa parmesan. Grädda mitt i ugnen i ca 200 grader varmluft tills pizzorna fått fin färg. Ta ut pizzorna från ugnen och toppa med mer crème fraiche, gräslök, rödlök och löjrom. Strö över lite flingsalt och peppar. Servera citronklyftor till.

Smarrigt =)

Receptet är inte mitt utan jag gjorde det efter Daniel Lakatosz´s (andra plats i Sveriges Mästerkock 2016) recept som han bjussar på här i sin blogg hos Elle mat & vin.

Om man tycker att löjrom är på tok för dyrt men ändå vill prova att göra denna pizza så kan det absolut funka med sikrom. Jag köpte inte Kalix-löjrom denna gång utan Väner-löjrom som kosta ca 1000:- mindre kilot än Kalixen men ff är relativt dyr.

Nu åker vi bort ett dygn och jag tar inte datorn med mig så uppdaterar tidigast imorgon kväll igen.

Ha en härlig tisdag!

7

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.