JULDAGSMYS, BRANÄS & REASPAN

fredag, december 25, 2020 8 0

Innehåller annonslänkar

Ribbstickad klänning H&M

Hej på er!

Hoppas ni hade en riktigt mysig julafton igår, det hade vi, lugn och lagom med vår familj plus bror, mamma och svärmor. Pappa kände sig inte helt hundra och är även ängslig för att bli smittad om vi skulle råka bära något, han håller sig isolerad.

Idag skiner solen som bara den och det är så himla härligt! Ni ser ju hur glad jag blir av det! Vi tog en lång frisk och ganska bitande kall promenad vid havet kring Tumlehed och Hästevik.

Nu kollar halva familjen på film och jag sitter här medan Inez pysslar med sin limpistol hon fick igår.

Det här ljuset har vi inte haft på långe länge! Det har ju vänt mot ljusare tider nu igen och det känns riktigt gött, mot 2021 och friskare tider tack.

Och vet ni, vi ska faktiskt till Branäs över nyår, galet kanske en del tänker men vi skulle egentligen till Billingehus och bo över för Ebbas skull, här är det liksom bomber och granater på nyår, men hotellet ringde och bokade av oss för de får ställa in för de har fått så många avbokningar.

De kommer förmodligen gå under som så många andra i dessa kristider..

Vi bokade iallafall Branäs istället och vi kommer hålla det så coronasäkert det bara går. Allt är ju digitalt i år med laddning av liftkort, utkörning av förbokad utrustning, incheckning osv, så vi kommer inte möta någon personal. Åker i egen bil och bor bara vi 4 tillsammans.

Anläggningen har ju gjort flera förändringar för att inte trängsel ska uppstå, stavlängds avstånd i liftköerna, inga singelköer till sittlift osv. I backarna kommer det ju inte vara någon fara, där håller man ju alltid avstånd. Maten handlar vi med oss och lagar i lägenheten och kanske grillar ute nån dag och så. Mycket glesare i fjällen nu också, inga norrmän i princip och många som skippar skidsemester i år.

Ska bli otroligt skönt att komma iväg, någon mer som ska åka skidor?

Nu ska jag spana in reorna, ska leta efter underställ, skidhjälmar, skidglasögon och lite annat till skidsemestern hos, Chimi, Skistart och Outnorth bl.a.

Ska kika på lite annat också, skrolla igenom Wakakuu´s rea tex, tillfälle att fynda märkesvaror nu när de har 30-50% på allt här.

Väldigt lägligt att iDeal of Sweden har upp till 70% rabatt på hela sajten nu också för nu kunde jag klicka hem det här fodralet med halsband med 25%, perfekt att ha innanför skidjackan i backen.

Nu ska jag sjunka ner i ett varmt bad och skrubba mig, sen åker mysdressen på framför filmmaraton denna mysiga juldag 🙂

Kram

0
8 Comments
 • Maja
  december 26, 2020

  Klart att ni ska ut och resa, varför inte unna er liksom. Ni kommer säkert inte stanna på någon mack för att gå på toa eller ngt sånt heller. Skulle ni råka få symtom när ni är på plats är det väl ingen fara om ni belastar sjukvården där, eller om ni bryter ett ben. För det är klart att ni ska göra som ni vill. Jag kan bara inte förstå hur sjukt egoistiska människor kan vara.

  • Catta
   december 27, 2020

   Jag kan garantera dig att vi inte kommer smitta någon på vägen upp men kommer åka skidor med vänner som är däruppe samtidigt. Dock kommer vi bara umgås utomhus med avstånd. Vi följer också regionnyheterna varje dag.

   Blir lite nyfiken på hur ditt liv ser ut, har du barn, träffar ni aldrig några? Går och handlar? Antar att du beställer hem precis alltid direkt till dörren så du inte riskerar att möta någon nånsin?

   Vet du förresten att handeln är öppen som vanligt, hotell och restauranger har också gäster, kan du inte mailbomba dem om hur fruktansvärt illa de beter sig? Hur sjukt egoistiska folk är som överhuvudtaget går utanför dörren.

   Jag är faktiskt glad att vi lever i ett land som tänker på ett liv efter corona också, att vi ska överleva ekonomiskt, för i den misären andra länder står med nu efter nedstängningar och annat vill vi inte ha kan jag lova.

 • Em
  december 27, 2020

  Nej, vi ska inte åka skidor. Av hänsyn till den rådande situationen. Även om det just nu inte finns något reseförbud så avråder man från onödiga resor och både Trafikverket och MSB har tryckt på att undvika resor nu i storhelgerna. Även om man kan resa smittsäkert till sin destination kan man råka ut för en olycka på vägen, på resmålet, man kan bli sjuk/skada sig/whatever och behöva vård. Och att riskera att behöva belasta sjukvården just nu är inget jag vill. Flera regioner har aktiverat sitt krislägesavtal. Sjukvården är på vissa håll på väg att kollapsa. Jag tycker det är väldigt skrämmande vilka prioriteringar som nu får göras i vården. Så även vetskapen om att om det skulle hända mig något som gör att jag behöver sjukhusvård, är det inte säkert att jag kan få det på samma sätt som jag, och alla i detta land, är vana vid.

  Jag lever inget perfekt liv. Men jag tycker det är stor skillnad på att handla mat (nödvändigt) och att nöjesresa (inte så nödvändigt). Jag har barn. De får leka med sina kompisar utomhus just nu. Firade även jul utomhus, vilket funkade över förväntan. Handlar online eller på udda tider. Jobbar hemifrån. Måste jag in till jobbet är det inpassage med tempscan och ansiktsmask på som gäller, hela dagarna.

  Att mycket är öppet som vanligt handlar ju om vår lagstiftning. Det kan ju dock komma att ändras inom kort i och med den nya lagen. Att peka på att annat minsann är sämre/lika dåligt känns som ett konstigt argument för att rättfärdiga sitt eget handlande. Mycket ansvar har lagts på den enskilda individen i Sverige. Det är väl bara att se sig omkring för att inse att strategin att vädja till folks sunda förnuft inte varit särskilt lyckosam. Vi kan ju tydligen inte hantera annat än förbud.

  Så av solidaritet till vårdpersonal och samhällets svagaste så väntar vi snällt på vaccinet som sannolikt blir tillgängligt för oss framåt våren.
  Ett år utan sol-/skidresor klarar vi.

  Med det sagt önskar jag er en trevlig resa och en avkopplande ledighet.

  • Catta
   december 27, 2020

   Tycker det är fruktansvärt hur det är i vården, det tror jag alla tycker, resultatet av slarv under denna kris men också många år som regeringen lagt på att montera ner vårdenen.
   Den stora anledningen till smittspridningen beror på den ständiga trängsel ute i våra butiker, och den är inte vi en del av i vår familj, vi lever ungefär som du. Sen väljer vi att åka bort nu under nyår till stor del för vår hunds skull (skjutgalet kring vårt hus på nyår och så som hon kämpade vill vi aldrig uppleva igen) och hotellet vi hade bokat fick stänga pga av för många avbokningar.

   Tycker faktiskt det är fel att hoppa på de som gör som oss, reser på ett så smittsäkert sätt det går, när det finns så otroligt mycket människor som lever på precis som vanligt. Sen är jag dock väldigt tacksam över att vi bor i ett land där vi inte stänger ner, även om vi behöver sätta åt handeln en hel del.
   Den oerhörda misären som nedstängning ger är inget jag skulle vilja se här.

   Vi måste hålla igång vår ekonomi och visa solidaritet till egenföretagare som inte får den hjälp regeringen har utlovat.
   Vi har många entreprenörer i vår vänkrets och att få säga upp hela sin personal och inte kunna betala sina hyror och annat får stora konsekvenser.
   Många blir av med sina jobb men får ingen ersättning, upp till 6 månader tills a-kassa kan det dröja nu och det är inte alla som har runt 100000:- sparat för att klara sig tills dess.

   Jag bidrar gärna till att fjällen kan ha öppet, enda tiden på året de har möjlighet till att tjäna pengar, men vi gör det på ett coronasäkert sätt givetvis.
   Barer och after ski är stängda, avstånd i liftkö och full skyddsmundering har man ju i backarna.

   Jag hoppas verkligen vi kommer iväg.

   • Em
    december 27, 2020

    Det är kanske inte så konstigt att bli ifrågasatt när man undrar om andra ska åka på skidsemester under en brinnande pandemi, tänker jag. Jag framförde saklig kritik, så påhoppad tycker jag inte du ska känna dig. Smittspridningen sker genom nära kontakter. Var den uppstår (butiker, gym, arbetsplatser, restauranger, hemma) är väl av underordnad betydelse. Det torde vid det här laget vara uppenbart att alla smittvägar man kapar är bra.

    Jag är också väldigt tacksam att vi inte haft nedstängningar i Sverige. Men man förstår ju också att det är mot mer tvingande åtgärder vi rör oss. Det är lätt att peka ut både det ena och det andra som syndabockar. Nedmontering av vård och äldreomsorg, tidigare regering, sittande regering, luddiga myndigheter. Sure thing. Men minst lika viktiga är de enskilda individernas vilja och förmåga att göra sin del. Fast just nu verkar mer ”Alla gör som de vill” vara många svenskars paroll.

    • Catta
     december 28, 2020

     När det kommer till just smittspridning tycker jag det är lite konstigt att bli ifrågasatt, däremot kommer vi ta bilen vilket vi ombetts undvika.
     Jag åker med min familj och övriga möten sker utomhus på avstånd.

     Sen hade vi absolut klarat oss utan att åka till fjällen, men fjällanläggningar och dess personal hade inte klarat sig utan oss gäster.
     Sen som jag sa så kan vi inte vara hemma på nyår då vi inte vill utsätta vår hund för ytterligare ett nyår här och vårt hotell vi hade bokat fick stänga, och för oss är det faktiskt nödvändigt att resa, även om just Branäs inte är nödvändigt för oss. Det är fullbokat på flygplatshotellet i Landvetter (där man kan bo med skotträdda hundar) sen i början på året.

     Om du tycker att jag går under parollen ”alla gör som de vill” så får det stå för dig men så är inte fallet.

 • Maja
  december 27, 2020

  MYCKET bra kommentar Em. Och ja Catta, jag lever som jag lär. Handlar som Em mat online eller på udda tider. Utöver det sätter jag inte min fot i enda affär, restaurang eller någon annanstans. Jag har en tonårig dotter som som läser distans på gymnasiet, hon lämnar inte huset mer än för promenader utomhus. Vi firade jul helt själva, tre personer.

  Till jobbet måste jag, och där är det munskydd/visir på hela dagarna.

  Som Em säger handlar det om Sveriges lagstiftning, de kan inte stänga ner. Men myndigheterna vädjar till oss konstant att ta vårt ansvar. Inte gå i affärer, inte åka bilen i onödan eller utöva risksporter som kan orsaka skador och belastning på sjukvården.

  Men folk väljer vilka riktlinjer de vill ta till sig, hur de vill tolka dem för att kunna göra vad de själva vill.

  Lite lustigt hur du ifrågasätter om jag lever som jag lär, som att det inte skulle vara möjligt att följa riktlinjerna fullt ut? Jag tror att vi befinner oss i två läger. Jag ”på min sida” blir provocerade av sådana som du ”på din sida”, eftersom jag fullständigt tar ansvar, jag skulle aldrig kritisera andra, om jag själv inte tog sådant ansvar.

  Om jag tänkte mer som du, hade jag ju bara hejat på dig, res du bara liksom.

  • Catta
   december 27, 2020

   Vi lever så gott som ni, med undantag att våra barn idrottat hela tiden fram till jullovet vilket jag är väldigt glad för.
   Jag är också otroligt glad för att vi inte stänger ner, total misär i många länder som gjort det, jag jobbar mycket med Polen tex och de kommer ta många många år innan det landet är på fötterna igen. Likaså Frankrike, Spanien osv. I rika länder som Norge har det gått rätt så bra med undantag för vissa områden.
   Vi måste hålla igång vårt land och vår ekonomi och även restauranger, skidorter tycker jag, men vi ska göra det så säkert det bara går.

   Däremot skulle det tagits krafttag mot handeln, regeringen skulle stå och skrika mer om att folk inte ska ut och trängas men tyvärr gjorde de det för sent. De pratade i princip bara om restauranger, pubar och gym. Handeln gick de på först efter Black Friday.
   Att vi inte får lov att stänga ner betyder inte att man inte kan uppmana butiker att vidta mer åtgärder än som gjorts.

   Vården i vårt land har rustats ner under många år och nu får vi ta smällen av det.
   Så nu får vi alla hjälpas åt att ta ansvar, vilket vi gör precis som du, men vissa saker på olika sätt.
   Jag ränner inte på stan, jag åker inte kollektivt, jag går inte ut och äter osv. MEN vi tänker åka till Branäs på ett coronsäkert sätt över nyår, med förhoppningen om ett lugnare nyår för vår hund bl.a då vi inte kan vara hemma pga att de skjuter raketer som galningar här, förra året var fruktansvärt och vi trodde inte hon skulle klara sig.
   Vi hade bokat annat hotell men det blev inställt pga av för många avbokningar och även det hotellet kommer troligtvis gå i konkurs.
   Nu blir det fjällen men vänner som också kommer vara där.
   Åka skidor tillsammans och umgås på ett smittsäkert sätt.

   Jag är inte på nån annan sida än du, jag kanske ser det på ett annat sätt, att man kan vara solidarisk på olika sätt. Jag vill varken ha ett land med hälsomisär eller ekonomisk misär, då det ena ändå ger det andra.

   Jag tror inte vi kommer längre här..

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.