SÖNDAGSFIKAT

måndag, oktober 22, 2018 1 10

 

 

 

Sockerkaka med extra glasyr till söndagsfikat hehe.

Barnen tjatade om att få baka så det var väl bara att röja fram bunkar, mjöl, socker mm ur skåpen och låta dem sätta igång. Tycker faktiskt det är väldigt roligt att de gillar att baka och vara med i köket. Nyttigt för mig att släppa kontrollbehovet också, och de måste ju få lära sig de små grynen, som inte är så himla små längre..

Och visst blev den fin! Badat i glasyr så en riktigt sockerbomb, men god med mycket citrussmak.

Valentin fick läsa receptet och sedan turades de om att måtta, vispa och hälla. Liiite gnabb, men ändå bra teamwork tycker jag.

Är med och övervakar hela tiden eftersom det skulle smältas smör i kastrull osv och det är inte helt lämpligt för en 6 & 8-åring att göra helt själva ännu, och de måste lova att inte sätta på spisen någon gång utan lov och utan någon av oss vuxna, än.

Känner mig rätt trygg där ändå, de har aldrig varit speciellt klåfingriga av sig och hittar inte på farliga hyss. Tror min son föddes med extra högt säkerhetstänk haha för guuuud vad han har påpekat faror genom åren.

Men man kan aldrig vara hundra säker ändå så det är viktigt att påminna dem om att de inte får sätta på plattor, tända ljus osv utan vuxen.

 

Receptet för den som vill ha:

 

Du behöver:

 

50 g margarin eller smör

1.25 dl mjölk

2 st ägg

2 dl socker

3 dl vetemjöl

1.5 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

citronskal rivet skal

1 msk citronsaft

 

Glasyr:

4 dl florsocker

1 msk citronsaft

1 msk vatten

 

Gör såhär:

1
Sätt på ugnen på 175 grader.
2
Smörj och bröa en form. Smält matfettet och häll i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt mjölkblandningen, vaniljsocker och citron. Rör till sist ner vetemjölet blandat med bakpulvret. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Låt kakan svalna innan det stjälps upp.
3
Gör glasyren under tiden som kakan svalnar. Blanda florsocker med vatten och saften från pressad citron och ringla sedan över den svala sockerkakan. Dekorera med lite rivet citronskal.

 

 

 

 

Nu ska jag gå och rota fram helgens godisrester i köket och bänka mig framför Bachelor hehe. Någon som kollar? Så märkligt program egentligen men jag älskar de vackra miljöerna på vackra grekiska Parga som programmen spelats in på denna gång. Sen är det lite kul med intriger ibland också mohaha, eller? Skulle själv aldrig kunna tänka mig att ställa upp i något sådant men vi är alla olika. Lättsamt att se på är det hursomhelst, även om jag tycker det är hemskt när en del blir ledsna på riktigt, vem vill bli bortvald liksom. Nog tufft även om man tror sig veta vad man ger sig på.

 

Trevlig kväll, kram.

10
1 Comment
  • Ulrica
    oktober 25, 2018

    En helt FANTASTISK bild <3. Åh, vad jag har saknat din blogg!!
    Tiden har inte funnits för mig för det jag vill själv, men nu jädrar har jag lagt upp en lista på favoritbloggarna som jag ska besöka så ofta jag kan för att fortsätta relationen och inspireras ;).

    KRAM

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.