Startade dagen med att baka scones idag, lite mer hälsosamma sådana, utan gluten och laktos!
Jag lider (som jag nämnt förut) av IBS och har en känslig mage, som helt enkelt inte tål så mycket gluten och laktos. Sen tror jag att de flesta egentligen mår bättre av att dra ner på detta.
På sconesen hade vi brie (vilket har lågt laktosvärde) och lite apelsinmarmelad, men man kan ha annat som creme cheese, hallonsylt mm på, efter tycke och smak.
Gjorde efter recept ur Sofia Antonssons bok LUGN MAGE med gott bröd, en fantastisk bakbok med massvis av härliga recept på glutenfritt bröd. Små bröd, stora bröd, hårda bröd, matiga bröd och surdegsbröd.
Näst på tur för mig att testa står focaccia och majs-tortillas, såg så himla goda ut!
Scones
2 scones
2 dl rismjöl
2 dl majsmjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk pofiber
2 tsk fiberhusk
2 krm salt
2 msk strösocker
50 g smör
2 1/2 dl laktosfri youghurt
(Istället för pofiber och fiberhusk, som jag inte hittade i affären, så använde jag boveteflingor som jag hade hemma. Funkade utmärkt.)
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smöret i mindre bitar samt yoghurt och arbeta ihop till en deg (den blir ganska kletig men ska vara så). Forma två runda kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Mjöla en kniv och skåra varje kaka i fyra delar.
Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.
Mina blev lite plattare än i boken haha, men jag spred nog ut ”smeten” för mycket. Goda blev de hursomhelst!
I samarbete med LAVA förlag.
7
augusti 30, 2015
Å jag som älskar scones, de här måste jag ju bara testa!!
Så blir säkert magen gladare med:)
Natt natt!
Kram Anna
september 1, 2015
Takk for oppskriften!
Tror du bør prøve med fiberhusk/pofiber neste gang. Det er liksom det som er med å hever deigen når man tar bort hvetemelet (og da også gluten – som er med å hever brødet).
Nesten all gjærbakst som er glutenfri trenger man tilsette pofiber/fiberhusk.