Helgen på Hönö i bilder

söndag, maj 4, 2014 13 0

 

Min lilla skrutta springer omkring i mina gamla joggingbrallor runt min brors hus.

    

Hej!Nu är vi hemma igen, efter en solig men ganska kall helg på Hönö.
Passade på att fota lite i mitt gamla kvarter, man ser det verkligen på ett helt annat sätt idag, så mysigt och fint på min gamla gata i Gårda mitt på ön.

 

Här har jag sprungit barfota april till september med mina barndomsvänner och gud så många härliga minnen man har!

   

 

Barnen utanför min brors hus, som ligger bakom häcken till höger, granne med mammas och pappas. Farfar bodde där under hela min uppväxt och sen tog alltså min bror över huset.

 

 

Jag har tidigare visat en bild på hur min brors hus såg ut förr i världen, det var då ett av de vackraste på ön, med två stora vackra glasverandor på två sidor av huset och med massor av snickarglädje. Helt i vitt var det och min farfars föräldrar drev pensionat där samtidigt som de bodde där med sina barn.
Pensionat Bergagård hette det och den gamla plåtskylten med namnet finns kvar uppe på vinden 🙂

 

På 40-talet revs verandorna och hemska eternitplattor åkte på, en del fönster sattes igen och ett par funkis sattes dit.
Ni som inte sett ”före”-bilden kan nog knappt föreställa er skillnaden..

 

 

I det röda 80-tals huset till höger ovan är jag uppvuxen, ingen gammal skärdgårdsdröm kanske men fint ändå.

 

 

Det röda slitna gamla huset tillhörde en gubbe som jag och min vän Jennie ofta lekte hos, han hade romerska ringar i ett träd bla som vi hängde i.

 

 

Huset jag drömde om att bo i som liten är det som skymtar på bilden ovan, det med det vackra tornet.
Var och lekte där ett par gånger, med en tjej som sedan flyttade, och det var ett riktigt Madicken-hus.

 

 

Mitt drömhus idag är nog huset ovan, där bor min barndomsvän Linda (hennes storasyster Jennie var min bästis).
Deras mormor hade huset innan och det är så fantastiskt vackert, och kommer bli ännu vackrare när det är färdigrenoverat. De är i full gång med att ta fram gamla original plankgolv, som de ska måla vita. Den öppna spisen ska putsas vit, en gammal tegelvägg har tagits fram i blivande köket, likaså en gammal timmervägg i matsalen. Altan med pardörrar ska byggas och det blir bara så fint så fint.

 

Sen alla underbara möbler som står i ett rum och bara väntar på att komma på plats, ett stort matbord från 1700-talet, gamla skåp och småbord, häftiga plåtlampor och annat vackert. 
Men jag är inte bitter haha, jag har ju en hel yttervägg i 80-talstegel, gamla furugolv som blivit vita, och en smal tarm till kök som är precis hur jäkla charmigt som helst ;OD

 

Jag sa till Linda och hennes sambo att här ska jag se till att det blir inredningsreportage sen, aldrig i livet sa de, vi får väl se 😉

 

 

Kanske ska fråga brorsan om vi ska byta ändå, eller vad säger ni?
Tänk att ta fram de där svartvita gamla fotona och återställa huset efter dem till gammal glans, åh så kul (och dyrt) det hade varit.

 

 

Efter att jag gått runt och tagit lite kort så gick jag på skattjakt i brorsans hus, det gör jag ofta, och ser om jag kan knycka nåt 😉
Ett par små lerkrukor fick jag med mig hem.

 

 

Var sugen på zinkmojängen, hade varit bra som parasollfot om man hade fyllt den med något tungt, eller bara som dekoration.
Fick tyvärr inte plats med den i packningen, så får se om det blir nästa gång, fanns ju ändå två så då kan jag väl knycka en 😉

 

Min brors övervåning står tom och orenoverad och jag var bara tvungen att dokumentera inför en kommande förändring.

 

 

Gammalt trägolv och ett igensatt litet fönster, gamla strömbrytare i backelit, och en himla massa olika kulörer och mönstrade tapeter 🙂

 

 

Garderobsdörrarna sattes troligen oxå in på 40-talet, många möbler och andra detaljer finns kvar i den stilen.

 

Måste älska valet av tapet till plastmattan.. Hihi, blommigt ska det va!!

 

   

Och så lite shopping.

   

En tur till Lilling blev det, finaste butiken, fast jag köpte inte mycket. Ett Tine K doftljus till mig och ett likadant och en söt viol till min vän Jennie som jag var och hälsade på.

 

 

Finns så mycket fint i denna butik, ett måste om ni kommer på besök nån gång.

 

Var inne i några andra butiker med, köpte två tröjor till mig samt tischa och skor till Valentin.
Loppade en vas på Klåva Second hand med.

   

Sen blev det kompisdate med Jennie och hennes två fina pojkar.
Jennie är min absolut bästa barndomsvän som jag gjort så mycket roligt, tokigt och härligt med. Jag bodde praktiskt taget hos dem, snyltade deras rester (mamma Lotta lagade himmelsk mat), och jag sprang alltid in utan att knacka, sketonge som jag var ;).
Tog alltid kvällsdopp med systrarna och hennes pappa om sommarkvällarna, och vilket fredagsmys jag fick vara med på, med räkgryta och ostbågar i mängder. Och så godis förstås, ett berg ungefär.

 

Vi har en sån där relation som aldrig förändras, förutom att man sällan umgås längre, hon är alltid sig lik och hon är enkel att vara med.
Skönt med såna vänner, och så kul nu när vi har barn som kan leka ihop 🙂

 

Jennie bor oxå väldigt fint (så himla kul att spana in och inspireras av andras hem :), snygga nåtade golv och vacker New England-stil. De håller oxå på att renovera ett gammalt hus, och det kommer bli så fab när det är färdigt!

  

Ett besök till ankdammen blev det med, och efter lunch kände jag att jag vill hem, måste tvätta och ha mig, och laga mat till min stackars gubbe som jobbat hårt.
  

 

Missade en färja pga ambulanstransport, då fick vi ta en glass i solen eftersom vi missade bussen på andra sidan.
Sen fick vi vänta i 25 minuter på att byta buss på ett ställe, och så pajade ena bakhjulet på vagnen så bägge barnen fick gå, och så en hund på det. Bara min vanliga tur liksom haha 😉

 

  

Nu ska jag sluta babbla så förbannat och börja med middagen.

  

Hoppas ni haft en härligt helg!

   

Kram kram

0
13 Comments
 • Postadress Torslanda
  maj 4, 2014

  Åh vilken idyll det är. Och var när du växte upp. Kan förstå att tanken på att bo där kommer nu när du har barn. Underbart fint!
  Vilken otur med däcket på vagnen, hoppas att det gick bra ändå. Det är missarna man minns 🙂

  Kram

  • Catarina Alexandersson
   maj 5, 2014

   Ja man längtar allt tillbaka ibland, särskilt när det är vackert väder och nu när alla gamla vänner har barn som springer omkring 🙂 Tur att vi har så nära dit, tar lite tid när man åker bus såklart men med bil är det 10 min till färjan och sedan 10 med färjan, så det är gött.

   Ja, det var en redig punktering, men det är fixat nu 🙂
   Kram

 • Lena
  maj 4, 2014

  Så himla kul att få följa med på en tur i dina barndoms kvarter! Verkar hur mysigt som helst. Och tänk vad galet det kan renoveras ibland. Helt otroligt. Men det kändes förmodligen helt rätt då.

  Ha en fin start på veckan!

  Kram Lena

  • Catarina Alexandersson
   maj 5, 2014

   Va kul att du tycker det, man tänker ju att det kanske inte är så intressant för andra kanske.
   Hönö är väldigt mysigt, ett vackert ställe att växa upp på 🙂

   Haha, ja man vet inte riktigt hur folk har tänkt genom vissa decennier 😉
   Det som är kul det är att de flesta med gamla hus där ute ”renoverar tillbaks” huset som de såg ut ursprungligen, eller tom ännu finare. Det är härligt att se!

   Tack detsamma, kram!

 • Anonymous
  maj 4, 2014

  Vilket härligt inlägg, en nostalgi-tripp för mig! Kommer du ihåg alla lekar i bergen? Vilken fantasi vi hade, helt fantastiskt! Lite lustigt att se dig nu som vuxen när jag fortfarande minns dig som en barfota, småskiten efter sommarens äventyr, långt hår som var överallt och äventyr i blick. Blir Inez lik dig som 7-8åring med så blir det nästan lite läskigt..

  Väldigt glad att få dela min fina barndom med dig, vilka minnen! Sommar på Hönö – vilken idyll!
  Tack för igår, nästa gång kommer vi till er och hälsar på!

  Kram Jennie

  • Catarina Alexandersson
   maj 5, 2014

   Ja gud vad vi hittade på, minns du det där med rönnbären och.. ja du vet 😉 Sen teglet vi blandade med spott och målade berget med haha (fräscht?).
   Och vårat fantastiska gungträd som vi älskade, och lianerna i träden nära dina pärons hus.
   Ingelas kälke, och repet nedför din mormors berg och nite minst den perfekta tallen att klättra i 🙂
   Och den där gången jag skjutsade dig ner till Lappo som 7-åring för att ta ett kvällsdopp, jävlar vad de letade efter oss och jävlar va arg farsan var haha.

   Å va skiten man var ja, fötterna var kolsvarta och mamma fick skrubba mig med nagelborsten om kvällarna. Håret var ett långt trassel som man INTE fick klippa, haha stackars mamma.. Jag var en galen unge, men kul hade jag =)

   Vilka minnen vi har Jennie, de bästa!

   Tack själv och hoppas vi ses snart igen, ni får komma när ni vill.
   Kram

 • VÄLKOMMEN HEM!
  maj 4, 2014

  Åh, härliga fina Catta!
  Visst hade det varit fantastiskt KUL om du hade varit med oss igår, vi saknade dig lite 😉 vi som brukar skriva till dig! Men du verkade haft en underbar dag med härliga minnen och det är ju så jag blir lite nostalgisk själv på köpet, när jag ser dem!
  Hoppas och tror att det inte dröjer alltför länge tills vi ses och då…. jäklar!! Då ska vi tjattra och tjöta och kikna av skratt tills vi stupar framåt småtimmarna!!! hihihihi
  Kraaam!
  Judita

  • Catarina Alexandersson
   maj 5, 2014

   Ja det hade varit fantastiskt! Tack va gulliga ni är =)
   Ja jag hade det mysigt men hade verkligen velat träffa er!
   Snart får det bli av.
   Kram!

 • Helenas enkla vardag
  maj 4, 2014

  Men snälla nån, vilka underbara bilder! Tänk om man kunde bo sådär. Måste vara underbart att bara ha tillgång att kunna fara ut dit hur som helst. kan ni inte ha ett rum i din brors hus, som ni kunde ha som ert eget när ni åker ut dit? Vad synd att du inte var med igår, men du vet väl att ett datum att lägga på minnet är 30/8 i Enköping.
  Kram raring.
  Helena

  • Catarina Alexandersson
   maj 5, 2014

   Ja visst är det fint! Det var inget man tänkte på under sin uppväxt iofs, men nu ser jag det med andra ögon. Jag kommer alltid älska Hönö och en dag kanske man flyttar tillbaks, men just nu trivs vi kanon på andra sidan sundet. Vi bor ju så himla nära Hönö, fast på fastlandet 🙂

   Jo, vi kan nog fixa till det för oss hos brorsan, har tänkt på det många gånger. Tyvärr finns det inget badrum på övervåningen än bara.

   Har lagt det där datumet på minnet, hoppas jag kan komma!
   Kram

 • ♥ Villa Tretton ♥
  maj 5, 2014

  Oj, oj, oj så underbart vackert!!!
  En riktig idyll:)

  Hoppas allt är bra med dig och din familj
  KRAM

 • Nina
  maj 6, 2014

  Åh, nu längtar jag till det gamla hemma! Tack för att jag fick ”honka” med dit via din blogg och återuppleva vårt gamla kvarter. Saker som jag glömt bort. Löjliga saker kanske – som den där vägbommen, som lockar fram minnen om barndomen 🙂 Till och med färjan är lockande nu när den inte behöver användas varje dag! Ha ha! Fint vi har haft det… I sommar får jag möta skärgårdsidyllen igen – med den nya generationen! Kram på dig

  • Catarina Alexandersson
   maj 7, 2014

   Haha, inte löjligt alls, den bommen har man en massa fina minnen med =) Som man har hängt och klängt på den! Åkt skateboard liggande under den tex, och suttit som lite och frågat ut förbipasserande om ditt och dat haha =OD

   Kanske ses i sommar!
   Kram

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.